Hlavní obsah

Volejbalisté si připsali na ME první výhru

KARLSRUHE

Po nezdarech s Itálií a domácím Německem vydřeli čeští volejbalisté na evropském šampionátu vítězství nad Slovenskem 3:1, kterým se současně rozloučili s halou v Karlsruhe. Zbývající dva zápasy základní skupiny mistrovství Evropy odehrají po dvou dnech volna v Lipsku.

Foto: ČTK

Slovák Martin Benčič (vpravo) smečuje přes české reprezentanty Iva Dubše (vlevo) a Lubomíra Staňka.

Článek

I dnešní výkon byl poznamenán na české straně řadou nevynucených chyb, nicméně po ztraceném prvním setu se hráči propracovali k výhře, která by měla mít blahodárný vliv na jejich psychiku.

Od rozdělení federace sehrály dnes oba celky 23. vzájemný zápas a čeští hráči slavili šestnácté vítězství. Historická bilance i umístění ve světovém žebříčku sice hovořily pro české barvy, jenže předchozí dva zápasy ukázaly, že zásahy do sestavy byly obrovské a tým se s nimi hodně pere.

I Slováci měli na svém kontě už dvě prohry a nutnost zvítězit se podepsala pod řadu chyb. Dva české útoky do bloku na začátku nevěštily nic dobrého, pak se ale podařilo chytit slovenský smeč a začala bitva nervů. Mírně navrch měli přece jen Slováci, a to díky lepšímu servisu. Za první set si připsali jedno čisté eso a další tři přímé body.

Nervozita hráče svazovala

Na české straně panovala nejistota, zkažených podání bylo moc a Slováci navíc dokázali uhrávat i těžké míče chycené v poli. Za stavu 17:21 se Češi zvedli, vyrovnali a donutili svého krajana na slovenské lavičce Pavla Třešňáka rozkouskovat hru dvěma oddechovými časy. Finiš pro Slovensko rozhodl až pátý setbol, když Pláteník smečoval do autu.

Nevyrovnané výkony ubíraly českým hráčům síly, světlé okamžiky střídaly hrubky. Bylo potřeba pozvednout obranu, takže Dubše ze střídačky následovali během druhé sady na kurt Marek i Jakub Novotní, jenže bodově se Slováky dlouho nedařilo dotáhnout. Defenziva českého celku se postupně zlepšila a v koncovce si vzala rozhodující slovo. Po esu střídajícího Masného přinesly dva zablokované útoky setbol i vyrovnání.

Naděje na finálovou osmičku žije

Na úvod třetí sady museli čeští hráči znovu dotahovat, a když se vrátil Pláteník, snad už se konečně podařilo najít tu pravou sestavu. Se zlepšenou obranou i servisem začalo narůstat také skóre na české straně, jenže za stavu 21:15 se zase náhle zastavilo a z náskoku šesti bodů byl jediný. Hupka však svou sérii zakončil servisem do sítě a nabídnutou šanci Češi nepromarnili.

Jejich výkon byl hodně upracovaný, bitvy na síti však stále častěji vyhrávali a krizi snad konečně překonal Jakub Novotný. Vedení 18:14 bylo nadějné, jenže Slováci hráli uvolněně a v útoku procházeli až příliš jednoduše. Snížili až na 18:19, avšak zápas už český tým nepustil a stále může doufat, že se probojuje do finálové osmičky v Berlíně. Hlavním cílem je totiž minimálně šesté místo, znamenající účast v olympijské kvalifikaci.

Výsledek - skupina B:
Česko - Slovensko 3:1 (27:29, 25:23, 25:22, 25:22)
Rozhodčí: Zenovič (Rus.), Kiszczak (Pol.). Čas: 101 min. Diváci: 3480.
ČR: Staněk, Ticháček, Pláteník, Král, Popelka, Štokr, libero Kubala - Dubš, M. Novotný, J. Novotný, Zapletal.
Slovensko: Chudík, Nemec, Diviš, Chochožák, Vartovník, Benčič, libero Pipa - Masný, Bartík, Joščák, Hupka.
Tabulka:
1. Francie2206:04
2. Itálie2206:14
3. Německo2206:14
4. Česká rep.3124:74
5. Slovensko3032:93
6. Španělsko2020:62

Reklama

Související témata: