Hlavní obsah

Finále volejbalové LM začalo kvůli incidentu fanoušků později

PRAHA

Začátek finálového zápasu volejbalové Ligy mistrů mezi Iraklisem Soluň a Trentinem v pražské O2 Areně zpozdil incident řeckých fanoušků s ochrankou. Rozcvičující se hráči museli odejít zpět do šaten, po několika minutách se však na hrací plochu vrátili.

Článek

Začátek střetu se odehrál přímo za novinářskými místy podél dvorce. Dva řečtí fanoušci překonali zábrany, a když je pořadatelé dohnali a zadrželi, vystartovalo jim na pomoc několik desítek krajanů. V nastalé mele, do které se zapojili i fanoušci s vlajkami na zakázaných tyčích, bylo poničeno několik novinářských míst a stolů.

Hráči zmizeli v šatnách a z řecké části hlediště se na hrací plochu hodnou chvíli snášely nejrůznější odpadky. Představitelé Iraklisu se snažili situaci uklidnit a po chvíli se jim to také podařilo. Podle některých zpráv však vedení Final Four nějakou dobu uvažovalo i o možném zrušení finálového zápasu.

Ten měl původně začít v 17:30, kvůli pozdnímu konci utkání o třetí místo byl začátek duelu posunut na 17:40. Incident s fanoušky znamenal další zpoždění, takže nakonec bylo finále zahájeno pět minut před osmnáctou hodinou.

Bez zranění i větších materiálních škod

Výtržnosti se obešly bez zranění i větších materiálních škod, ale přiměly pořadatele k tomu, aby na další průběh utkání povolali policii. Za stavu 10:8 pro Trentino ve čtvrtém setu, kdy se zápas začal chýlit k závěru, muži zákona vytvořili jednolitou hradbu těl po polovině obvodu O2 Areny, kde se postavili do druhé řady za pořadatele.

Zasahovat nemuseli, protože řečtí fanoušci po finálové porážce svého týmu zůstali na místech a jen hlasitým skandováním poděkovali volejbalistům Iraklisu za předvedený výkon. Hráči řeckého klubu jim na oplátku zatleskali za bouřlivou podporu v průběhu zápasu, během něhož tisícovky fandů Iraklisu vytvořily v hale ohlušující atmosféru.

V případě historického triumfu Iraklisu by však pořadatelé i policisté zřejmě měli s řeckými příznivci velké problémy. Obával se toho i bývalý československý reprezentant působící v Iraklisu Andrej Kravárik.

Jdou přes mrtvoly

"Bál jsem se nejhoršího, že kdybychom získali trofej, tak jim nikdo nezabrání dostat se na hřiště. Byl jsem svědkem o mnoho většího zátarasu, ale oni to mají v sobě, jdou přes mrtvoly. Určitě by to skončilo tak, že bychom čekali další hodinu a půl na vyhlášení, všichni diváci by byli na hřišti," nastínil scénář, ke kterému nedošlo. Příznivce svého klubu však zároveň hájil. "Na druhou stranu oni jsou neškodní, šli by si pro dresy a pak by se vrátili," poznamenal.

V sobotu kvůli soluňským fanouškům, kteří neoprávněně obsadili jiný než vyhrazený sektor libeňské arény, požádali pořadatelé o pomoc policejní zásahovou jednotku. Ta do haly dorazila, nakonec však její asistence stejně jako dnes nebylo třeba.

Reklama