Hlavní obsah

LeBron James je poprvé nejužitečnějším hráčem NBA

NEW YORK

Basketbalista LeBron James se stal poprvé v kariéře nejužitečnějším hráčem sezóny v NBA. Čtyřiadvacetiletá hvězda Clevelandu s přehledem ovládla hlasování novinářů a prestižní ocenění převzala na půdě své někdejší střední školy v rodném Akronu.

Článek

Jamese dalo na první místo 109 ze 121 hlasujících a celkem získal 1172 bodů. Loňský držitel ocenění Kobe Bryant měl na druhém místě 698 bodů a třetí byl nejlepší střelec základní části Dwyane Wade z Miami (680). Čtvrtý skončil orlandský Dwight Howard (328), pátou příčku obsadil Chris Paul z New Orleans (192).

James letos dovedl Cleveland k prvenství v základní části soutěže, v níž Cavaliers vyhráli 66 z 82 zápasů, čímž stanovili klubový rekord. Cenu MVP si vysloužil jako vůbec první hráč Clevelandu v historii.

Ve své šesté sezoně v NBA měl průměr 28,4 bodu na zápas a skončil ve střelecké tabulce druhý za Wadem. V 81 utkáních zaznamenal rovněž v průměru 7,6 doskoku a 7,2 asistence.

James, kterému bylo na konci základní části 24 let a 106 dní, se stal nejmladším držitelem ocenění po 30 letech. V roce 1979 byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem ligy Moses Malone, kterému bylo 24 let a 16 dní.

Reklama

Související témata: