Hlavní obsah

Trenér rumunských házenkářů dostal za korupci pětiletý trest

VÍDEŇ

Trenér rumunské reprezentace házenkářů Aihan Omer a šéf svazu Palau Petre dostali za prokázaný pokus o ovlivnění rozhodčích pětiletý zákaz působení v házené. Oba muže ve čtvrtek potrestala disciplinární komise Evropské házenkářské federace (EHF).

Článek

Omer a Petre nabídli peníze dánským rozhodčím loni v červnu před odvetou play-off kvalifikace s Černou Horou o postup na letošní mistrovství světa, která se hrála v rumunském městě Oradea. Po porážce 27:31 v Černé Hoře se skutečně Rumunům díky vítězství 29:24 podařilo na šampionát postoupit. Komise nicméně na základě prozkoumání videozáznamu nenašla na výkonu dánských arbitrů zjevné chyby.

Kvůli korupčnímu jednání dostal navíc rumunský svaz pokutu 27 500 eur (zhruba 711 tisíc korun) a házenkářský tým dostal podmíněný trest vyřazení z mezinárodních soutěží na dva roky. Svaz i oba muži mají právo během 21 dnů na odvolání.

Dnešní verdikt je druhým přísným trestem za korupci od EHF během několika dnů. Minulý týden byli také na pět let distancováni němečtí rozhodčí Frank Lemme a Bernd Ullrich, kteří byli podezřelí, že za 50 000 dolarů zmanipulovali finále Poháru vítězů poháru 2006 mezi ruským Čechovem a španělským Valladolidem.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.