Hlavní obsah

Čeští volejbalisté postoupili na mistrovství světa

VARNA

Čeští volejbalisté postoupili na mistrovství světa, které se v příštím roce uskuteční v Itálii. Na kvalifikačním turnaji ve Varně v neděli nejprve zdolali v dramatickém zápasu Portugalsko 3:2 a definitivně pak o jejich postupu rozhodla závěrečná výhra domácího Bulharska 3:1 nad Nizozemskem. Neporažení Bulhaři postoupili z prvního místa, Češi z druhé pozice.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Radost českých volejbalistů během kvalifikačního utkání proti Finsku

Článek

Asistent trenéra Jan Svoboda označil zápas s Portugalskem za krkolomný, s neuvěřitelnými zvraty. "Vždycky to bylo dané tím, když se někdo utrhl na servisu. Byly to série bodů z podání, tlak na přihrávající hráče byl obrovský," řekl ČTK. "Na začátek tie-breaku přišel Mára Novotný, prosadil se v útoku a potom jsme je při Ticháčkově servisu ubránili," dodal Svoboda.

Čeští volejbalisté, kteří zatím na MS chyběli jen jednou v historii, v neděli chtěli potvrdit důležité páteční vítězství nad Nizozemskem, které je nasměrovalo k postupovému cíli. V základní sestavě opět nastoupil i smečař Pláteník, jenž kvůli zranění kolena nedohrál sobotní duel s Bulharskem.

Portugalci sice nad Českem zvítězili ve čtyřech z pěti předchozích vzájemných zápasů, ve Varně ale dosud nezískali ani set. V první sadě rozehráli svěřenci trenéra Zdeňka Haníka blokařský koncert, obranou na síti získali šest bodů a záhy si vytvořili bezpečný náskok. Poté ale získal navrch lépe podávající soupeř, a třebaže se mu nadějné pětibodové vedení v koncovce smrsklo na minimální rozdíl, dokázal ho proměnit ve vyrovnání na 1:1.

Na to český tým, na smeči už opět s Popelkou místo Pláteníka, odpověděl nevídaným vstupem do třetího setu. Ani po sedmibodové sérii však Češi nepolevili, vědomi si toho, že v konečném účtování může rozhodovat každičký míč. Dominance na podání se přestěhovala na jejich stranu a Portugalci uhráli jen 12 bodů.

I proto si soupeř dal na začátek čtvrté sady mnohem větší pozor a výsledková houpačka pokračovala. Rozhodnout musel zkrácený set, v němž Haník poslal na smeč Marka Novotného a soustředěný český výběr neochvějně kráčel za výhrou. Třetí mečbol proměnil za stavu 14:8 kapitán Hudeček.

I po druhém varenském vítězství ale muselo české mužstvo čekat na výsledek posledního zápasu. Pokud by v něm totiž Nizozemci nad Bulharskem zvítězili, mohli ještě český výběr zásluhou lepšího poměru míčů z postupové pozice odsunout. Oranžový celek sice vyhrál první set, pak už ale na obhájce bronzu z MS 2006 nestačil.

Z dalších evropských kvalifikačních skupin postoupily na MS Rusko, Německo, Polsko, Francie, Srbsko a Španělsko.

Turnaj 3. kola kvalifikace mistrovství světa volejbalistů ve Varně:
Česko - Portugalsko 3:2 (16, -22, 12, -13, 8)
Sestava ČR: Ticháček, Hudeček, Veselý, Konečný, Pláteník, Lébl, libero Kryštof - Popelka, M. Novotný, Štokr.

Reklama