Hlavní obsah

Postup ze skupiny smrti, to by byl volejbalový zázrak

PRAHA

Vsadíte si stovku a vyhrajete deset tisíc! K radosti stačí jen „maličkost“: triumf českých volejbalistů na mistrovství Evropy, které pro ně začíná v pátek večer v tureckém Izmiru. Český úspěch na kontinentálním šampionátu by ovšem patřil do kategorie sportovních zázraků. Ze síly soupeřů v základní skupině se podlamují kolena – Srbsko, Itálie, Bulharsko!

Foto: FIVB

Blokař Martin Lébl na archivním snímku.

Článek

„To je fakt brutální. Horší to být nemohlo,“ poznamenal blokař Martin Lébl k sokům, kteří patří do nejužší světové špičky.

Poslední zaznamenáníhodné úspěchy našich volejbalistů naopak spadají ještě do období kouče Pavla Řeřábka, který tým dovedl ke čtvrtému místu ve Světové lize 2003 a o rok později k vítězství v Evropské lize po finálovém triumfu nad Ruskem.

V Turecku se ale český jásot nečeká. Po úspěšné kvalifikaci na MS navíc překvapivě a z nepříliš jasných důvodů rezignoval kouč Zdeněk Haník a na postu hlavního trenéra ho 14 dnů před startem ME nahradil dosavadní asistent Jan Svoboda.

„Hovořit o postupu by asi byla troufalost,“ uznal nový kouč, ačkoli do další fáze mistrovství jdou tři týmy z každé skupiny… „Určitě tam ale zkusíme aspoň jednou vyhrát a zamotat boj o třetí místo,“ sdělil Svoboda ČTK. Na medaili z mistrovství Evropy po 24 letech to však nejspíš stačit nebude.

ZKUSÍ PŘEKVAPIT
Nahrávači: Jaroslav Škach (SCC Berlín), Lukáš Ticháček (Friedrichshafen), blokaři: Aleš Holubec (Maaseik), Jiří Král (Padova), Martin Lébl (Macerata), Jakub Veselý (Sete), smečaři: Ondřej Hudeček (Montpellier), Marek Novotný (Malco Hellas), Peter Pláteník (Cuneo), Jiří Popelka (SCC Berlín), univerzálové: David Konečný (Tours), Jan Štokr (Perugia), libera: Martin Kryštof (SCC Berlín), Jan Václavík (Ostrava).
Program, pátek: Česko–Srbsko (19 h/ČT4), sobota: Česko–Itálie (16.30 h/ČT4), neděle: Česko–Bulharsko (19 h/ČT4 záznam v19.55 h).

Reklama

Související témata: