Hlavní obsah

České stolní tenistky získaly na ME bronzové medaile

STUTTGART

České stolní tenistky získaly na mistrovství Evropy v soutěži družstev bronzovou medaili, která je pro ně prvním cenným kovem od rozdělení federace. Tým ve složení Iveta Vacenovská, Renata Štrbíková a Dana Hadačová si dnes medaili zajistil čtvrtfinálovým vítězstvím 3:0 nad favorizovaným Rumunskem. V souboji o finále Češky podlehly stejným rozdílem obhájkyním titulu Nizozemkám. Muži obsadili sedmé místo.

Článek

Největší šanci v semifinálovém duelu měla hned v prvním zápase Štrbíková, která nad čínskou rodačkou Li Ťie vedla 2:1 na sety a podlehla až 10:12 v páté sadě. V dalších utkáních prohrála Vacenovská 1:3 s druhou naturalizovanou Nizozemkou čínského původu Li Ťiao a stejným poměrem poté nestačila Hadačová na ruskou rodačku Jelenu Timinaovou.

"Výsledek je pro nás krutý. V prvním utkání měla Renata blízko k vítězství, o kterém v pátém setru rozhodovaly dva šťastné míčky soupeřky. Také Iveta svedla s druhou nejlepší Evropankou vyrovnanou partii, ale ve čtvrté sadě nezachytila nástup soupeřky a pak již favoritka dotáhla utkání do vítězného konce. Dana Hadačová už neměla psychické síly na nepříjemnou obranu bývalé Rusky Timinové," zhodnotil semifinále v rozhovoru se spolupracovníkem ČTK trenér Miroslav Cecava.

Ve čtvrtfinále proti Rumunsku začala Vacenovská duel proti 34. hráčce světa Daniele Dodeanové ztrátou setu, nakonec ale soupeřku udolala 11:8 v rozhodující páté sadě. "Známe se hodně dlouho, a tak se nemůžeme herně nijak překvapit. V pátém setu mi trochu utekla, naštěstí jsem dokázala její náskok smazat a v koncovce jsem už byla jistější," řekla třiadvacetiletá Vacenovská spolupracovníkovi ČTK.

Ještě dramatičtější byl souboj zkušené Štrbíkové s rumunskou jedničkou Elizabetou Samaraovou. Všechny sady rozhodl minimální rozdíl dvou míčků, Štrbíková navíc prokázala srdce bojovnice, když ve čtvrtém setu odvrátila šest mečbolů. "Vyšlo mi pár riskantních míčků a také mi přálo štěstí. Soupeřku to hodně vzalo a do pátého setu jsem již šla s psychickou výhodou. Jsem nesmírně šťastná, v reprezentaci hraju patnáct let a konečně jsem se dočkala medaile z velké mezinárodní akce," pronesla Štrbíková.

"Renata vyhrála vlastně ztracený zápas. To s Rumunkami viditelně otřáslo," vyzdvihl klíčový okamžik kouč Cecava.

Senzační obrat dodal odvahu i olympioničce Hadačové, která povolila papírově nejslabší Rumunce Andree Dospinové jediný set. "Ale neměla to lehké. Kdyby totiž prohrála, špičkové rumunské hráčky by mohly zápas otočit ve svůj prospěch. Dana to však zvládla a završila skvělé utkání. Je to fantastický úspěch českého stolního tenisu, na kterém se podílely všechny tři naše reprezentantky," chválil Cecava.

Medailovým úspěchem předčilo české družstvo plány, které směřovaly spíše k obhajobě sedmé příčky z loňského roku. Nyní mají svěřenkyně kouče Cecavy velmi vysoko nastavenou laťku před příštím ME v Ostravě. "Za rok v Ostravě budeme muset bronzovou pozici obhajovat a to je vždy těžší. Věřím však v sílu našeho družstva, které jistě neřeklo poslední slovo," uvedl Cecava.

Méně už se dařilo mužskému družstvu proti Bělorusku. Místo Petra Korbela dostal poprvé šanci Antonín Gavlas, ale ani on, ani Tomáš Pavelka a Josef Šimončík proti svým soupeřům neuspěli.

Po prohře 0:3 Češi večer bojovali o sedmou pozici se Švédskem a turnaj zakončili jasnou výhrou 3:0. Gavlas a Dmitrij Prokopcov zvítězili bez prohrané sady a jediný set ztratil Šimončík, nicméně i tak pečetil celkovou výhru.

ME ve stolním tenisu, soutěž družstev:
Ženy - čtvrtfinále:
Česko - Rumunsko 3:0
Vacenovská - Dodeanová 3:2 (-6, 4, 4, -5, 8), Štrbíková - Samaraová 3:2 (9, -10, -9, 11, 9), Hadačová - Dospinová 3:1 (4, -8, 8, 7).
Nizozemsko - Bělorusko 3:0, Chorvatsko - Francie 3:1, Polsko - Německo 3:1.
Semifinále:
Nizozemsko - Česko 3:0
Li Ťie - Štrbíková 3:2 (-10, 2, -3, 7, 10), Li Ťiao - Vacenovská 3:1 (-9, 6, 10, 6), Timinaová - Hadačová 3:1 (2, 10, -9, 3).
Polsko - Chorvatsko 3:1
Muži, o 5. - 8. místo:
Česko - Bělorusko 0:3
Gavlas - Něchvedovič 2:3 (-10, 9, 6, -8, -8), Pavelka - Samsonov 0:3 (-4, -10, -10), Šimončík - Chčetinin 2:3 (-4, 9, -5, 7, -9).
O 7. místo
Česko - Švédsko 3:0
Gavlas - Karlsson 3:0 (7, 6, 8), Prokopcov - Axelqvist 3:0 (6, 18, 5), Šimončík - Svensson 3:1 (-6, 15, 6, 6).

Reklama