Hlavní obsah

Volejbalové rebelky chtějí kouče z ciziny

PRAHA

Českým volejbalem cloumá nevídaná aféra. Všechny hráčky národního týmu, který na letošním mistrovství Evropy skončil desátý, hrozí, že se vzdají reprezentace, pokud ji nadále povede Táňa Krempaská. U družstva chtějí zahraničního kouče.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Česká volejbalistka Helena Havelková na ME v Polsku

Článek

„Jsme jednotné,“ tvrdí volejbalistky, které zaslaly petici šéfovi svazu Antonínu Léblovi. „Dostal jsem dopis, s jehož obsahem seznámím ve čtvrtek trenérku Krempaskou. Ale víc to komentovat nechci. Ani to, zda je podepsán všemi reprezentantkami,“ řekl Právu Lébl.

Krempaská letos vedla tým na úspěšné kvalifikaci o mistrovství světa, na ME v Polsku však přišel pád. Místo avizovaného umístění v první šestce uhrála reprezentace jedinou výhru. U národního týmu 49leté trenérce skončila smlouva, ona sama stála o její prodloužení.

Podle libera Markéty Tomanové se volejbalistkám nezamlouvalo koučování zápasů a kritizují i přípravu na vrcholné akce. „Vše probíhá ve srovnání se špičkovými družstvy na amatérské bázi. Teprve letos byl u týmu člověk, který měl na starosti fyzičku. Zdá se nám také, že se tuzemští trenéři málo vzdělávají a nesledují moderní trendy.Chybějí jim i zkušenosti ze zahraničí. Naopak většina hráček v cizině působí, anebo si v minulosti některou z evropských soutěží zahrála. Umíme posoudit, jak kvalitně trenér pracuje,“ tvrdí Tomanová.

Krempaská původně nechtěla reagovat, ale pak otočila: „Pokud měly holky pocit, že se špatně trénuje, mohly to říct před šampionátem. V Polsku jsem žádné komunikační problémy necítila. Své hodnocení jsem všem řekla do očí a v pohodě jsme se rozloučily,“ netají lítost nad vývojem událostí. „Klíčový duel se Slovenkami holky vedly 2:1 na sety a 23:21. To byl vlastně vyhraný zápas. Špatně připravené nebyly, trenérka za ně koncovku ale neuhraje,“ řekla Krempaská, již hlavně mrzelo, že před ME přišla o zraněnou kapitánku Buckovou.

„Po šampionátu jsem kritizovala výkony smečařek a nahrávačky Mühlsteinové. Mám z toho ale pocit, že holkám někdo našeptává. To nejsou jejich slova… Jména těch lidí ale říkat nebudu. Ta petice je pro mě velkým zklamáním,“ prohlásila Krempaská.

Rebelující hráčky by totiž přivítaly, kdyby po ní národní družstvo převzal zahraniční trenér. „Víme o zájmu dvou Italů, jejichž jména mají v Evropě zvuk. Podle našich informací o nich už na svazu taky vědí,“ prozradila Tomanová. Ve jmenování českého kouče by přínos neviděla. „Skoro všichni se už u družstva protočili a valné výsledky to nepřineslo,“ myslí si.

Reklama