Hlavní obsah

Házenkáře opět čeká dvojitý zápřah

PRAHA

Stejně jako v lednu se česká házenkářská reprezentace v tomto týdnu představí na dvou turnajích současně. Mladší část národního celku odletí na turnaj do Kataru, zkušenější zbytek se představí na podniku v Polsku. V pondělí se hráči sešli v Praze, absolvovali společné focení a měření na týmové oblečení pro lednové mistrovství Evropy.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Házenkář Filip Jícha střílí během utkání proti Lotyšsku.

Článek

Trenér Martin Lipták má již své ovečky pro turnaj v Polsku téměř pohromadě, na cestě jsou Galia a Zdráhala. Odpoledne dorazí leginoář z Chámbery Nocar, stejně i největší hvězda Jícha. „Nebyli jsme spolu delší dobu, tohle soustředění je příležitost připomenout si mistrovství Evropy. Nekladu váhu na výsledky, stejně jako minule chceme klást důraz na to, abychom navázali na spolupráci v obraně,“ uvedl na pondělní tiskové konferenci Lipták. Do Kataru odcestují trenéři Jiří Mika a Jan Hegar

V Polsku český tým vedle domácího výběru čekají reprezentace Ruska a Slovenska. Program je náročný, vedle pravidelných tréninků se hraje každý den, navíc v jiném městě. "Nevyhovuje mi to. Trénink v Polsku bude spíše chodecký. Budeme pilovat obranu a útok, musíme mít alternativu k naší obraně nula šest. Z přesunů jsem zklamaný, bude toho dost. Plakat ale nebudu, nedá se nic dělat," řekl kouč.

Lipták má soupeře zmapované. "Slováci přijedou oslabení, ale nesmíme je podcenit. Polákům chybí jen Jurasik, ostatní byli na úspěšném mistrovství světa. Tomuto zápasu přikládám důraz, je to náš eventuální soupeř na lednovém mistrovství Evropy. Rusové jsou složením téměř klub Čechovski medvědi, je to taková neznámá. Kvalitou nejsou Rusové tak dobří jako v minulých letech. Jsem ale rád, že si proti nim můžeme zahrát."

Stehlík a Horák jsou zranění

V nominaci na turnaj do Polska ze stálých tváří chybí jen zraněný Pavel Horák, jinak je tým kompletní a po delší době se v něm objevuje také Kamil Piskač, který před sezónou přestoupil do pražské Dukly. V nominaci byl původně i Jan Stehlík z francouzského St.Raphael, ten je ale momentálně zraněný. "Ztráta Pavla je citelná, takových hráčů máme na spojkách málo. Navíc použitelných na obou stranách," mrzí vážné Horákovo zranění kolene veterána Jana Filipa. "Pavel se do přípravy vrátí až v březnu, takže pro šampionát s ním počítat nemůžeme," doplnil Lipták.

Tým, který zamíří do Kataru, čekají v základní skupině dvě utkání proti Portugalsku a klubu US Ivry. Podle toho, jak se ve skupině umístí, zahrají si Češi ještě zápas o umístění s příslušným týmem z druhé skupiny, kterou tvoří domácí Katar, Egypt a Itálie. V nominaci týmu jsou dva legionáři, zkušený brankář Miloš Slabý a dále levoruký Tomáš Řezníček z italského Conversana.

Turnaj Polsko:
Česko, Slovensko, Polsko, Rusko
Program:
28. října - Kalisz
18:00 Rusko – Slovensko
20:00 Polsko– ČR
29. října - Bydgoszcz
18:00 Rusko – ČR
20:00 Polsko – Slovensko
30. října - Poznaň
18:00 ČR – Slovensko
20:00 Polsko – Rusko
Nominace týmu do Polska:
Brankáři: Štochl Petr (F.Berlin/Něm.), Galia Martin (Lemgo/Něm.)
Hráči: Nocar Karel (Chambery/Fr.), Mičkal Pavel (Nordhorn/Něm.), Zdráhala Ondřej (Karviná), Kubeš Daniel (Lemgo/Něm.), Piskač Kamil (Dukla Praha), Jícha Filip (Kiel/Něm.), Filip Jan (K.Schaffhausen/Švýc.), Sobol Jan (Montpellier/Fr.), Hynek Jiří (Ahlener/Něm.), Říha Tomáš (Zubří), Mráz Alois (Wetzlar/Něm.), Sklenák Tomáš (Eisenach/Něm.), Šulc Ondřej (Karviná), Vraný Václav (Coburg/Něm.), Hrstka Martin (Zubří). Trenér: Martin Lipták.
Turnaj Katar:
skupina A: Egypt, Itálie, Katar
skupina B: Portugalsko, Česko, US Ivry
Program českého celku:
čtvrtek 29. října
17:00 Česko – Portugalsko
pátek 30. října
17:00 US Ivry – Česko
sobota 31. října
15, 17 nebo 19 hodin – utkání o umístění
Nominace týmu do Kataru:
brankáři: Miloš Slabý (K.Schaffhausen/Švýc.), Tomáš Mrkva (Karviná)
hráči: Josef Diviš (Hranice), Radek Horák, Zdeněk Polášek, Martin Lehocký (Dukla Praha), Tomáš Řezníček (Conversano/It.), Vojtěch Petrovský, Roman Požárek (Karviná), Jiří Motl (Lovosice), Marek Třeštík, Ondřej Mika (Zubří), Ladislav Brykner (Jičín), Roman Bečvář, Petr Linhart (Plzeň). Trenéři: Jiří Mika a Jan Hegar.

Reklama