Hlavní obsah

Stolní tenista Korbel nepociťuje vinu za diskvalifikaci při SP

PRAHA

Stolní tenista Petr Korbel je rozčarovaný ze své diskvalifikace v pátečním čtvrtfinále Světového poháru. Rozhodčí nenechali dlouholetou českou oporu v Linci hrát proti Německu dvouhru ani čtyřhru, protože Korbelova pálka neprošla kontrolou, a Češi nakonec zápas prohráli 2:3. Na osmatřicetiletého hráče tak padlo podezření, že podvádí, což ovšem Korbel razantně odmítá.

Článek

"Nikdy v životě jsem nikoho neošidil, spíš jsem přiznával sporné míče. Teď to vypadá, že jsem podvodník, ale já nepociťuji žádnou vinu. Absolutně si nedokážu vysvětlit, co se stalo," řekl Korbel ČTK.

Korbel měl na Světový pohár připravené dvě pálky, které lepil ve stejný den a stejným způsobem. Černý potah na forhendu na jedné pálce přitom kontrolou prošel s hodnotou 2,2, přičemž maximální povolená hodnota je 4,0. Jenomže na druhé pálce měl 5,3, a tak nevyhovovala. "To je strašně vysoko, to není normální. Přitom jsem obě dělal stejně a je mi záhadou, proč bekhend prošel a forhend ne," divil se.

Paradoxem je, že pravidlo o diskvalifikaci za druhou nevyhovující kontrolu za sebou platí teprve týden. Poprvé se uplatňovalo na Světovém poháru jednotlivců v Moskvě. "Nikdo z našich o tom neslyšel, žádnou informaci jsme nedostali," podotkl český reprezentant.

Diskvalifikace český tým šokovala

Korbel doplatil také na výklad ustanovení. V pravidlech totiž stojí, že hráč "může být" po druhém testu diskvalifikován. To znamená, že je na rozhodčím, jak se v dané situaci zachová. A tak před týdnem v Moskvě druhý hráč světa Ma Lung z Číny třikrát neprošel kontrolou a hrát mohl, ale Korbela diskvalifikovali. "Kdyby tam měli domácího Rakušana nebo Číňana, tak by je nechali," myslí si Korbel.

Čtvrtý muž z olympiády v Atlantě z roku 1996 se na kontrole ujišťoval, co se stane, pokud jeho pálka nebude opakovaně vyhovovat. "Řekli mi, že si vezmu náhradní, kterou jsem měl připravenou," uvedl Korbel. Jenomže hlavní rozhodčí přišel za českým týmem s tím, že je hráč diskvalifikován, což všechny šokovalo. Dokonce i sami Němci chtěli, aby Korbel mohl k utkání nastoupit, ale sudí byli neoblomní.

Korbela celá situace znechutila a navíc si je teď jistý, že ho rozhodčí budou pořád testovat. "Budu se klepat jak ratlík, abych prošel. Přitom až dosud se mi nikdy nestalo, že bych neprošel, ať kvůli tloušťce potahu nebo kvůli lepidlu," doplnil Korbel.

Reklama