Hlavní obsah

Brněnské basketbalistky porazily díky důraznému závěru v EL Gdyni

BRNO

Basketbalistky Frisco Sika Brno porazily ve čtvrtém kole Evropské ligy polský tým Lotos Gdyně 83:72. O svém vítězství ve středu rozhodly až v závěrečné čtvrtině, kdy soupeřky přehrály rychlostí a hlavně přesnější střelbou. V druhém poločase zářila v domácím týmu Američanka McWilliamsová, která byla s 22 body nejlepší střelkyní zápasu.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Vlevo Hana Horáková z Brna a Paulina Pawlaková z Gdyně

Článek

Brňanky v Evropské lize už v devíti zápasech po sobě s Gdyní neprohrály. Trenér Brna Jan Bobrovský uznal, že v prvním poločase měly jeho svěřenkyně s hrou soupeřek velké problémy. "Sice jsme se připravovali důkladně na zápas, přesto jsme nedokázali výborně střílející soupeřky ubránit z tříbodového prostoru. Gdyně mě překvapila svým velmi dobrým výkonem," uvedl Bobrovský.

Polský kouč Jacek Winnicki označil za příčinu prohry příliš individualistické výkony hráček v poslední čtvrtině. "Zápas byl velmi dramatický hlavně pro diváky. My jsme hráli dobře 35 minut, v posledních pěti minutách jsme ale propadli v obraně," dodal Winnicki.

Po dvou tříbodových střelách Vítečkové, proložených dvoubodovým košem Horákové, vedly Brňanky po pouhých osmdesáti sekundách 8:3 a trenér Winnicki si rychle vzal oddechový čas. V něm svým svěřenkyním vytkl příliš volnou obranu a také zbytečné ztráty míčů.

Pod košem vynikala Matovičová 

Výkon Gdyně se poté postupně nastartoval do zcela jiných obrátek, vedle očekávané nebezpečné střelby z tříbodového území pronikaly hostující hráčky důrazně i do podkošového prostoru. V něm vynikala zejména bývalá hráčka USK Praha Matovičová, která nejen stačila uplatňovat svou výškovou převahu, ale hlavně se svojí technikou prosazovala v soubojích jedné proti jedné.

Brňanky po čtyřech minutách vedly 12:8, jenže Gdyně šňůrou deseti bodů otočila výsledek. Trenér Bobrovský poté do hry nasadil obě nové zahraniční posily Škerovičovou a Grimaovou. Domácí basketbalistky se vzchopily hlavně v obraně, nenechávaly soupeřkám prostor k zakončení a agresivitou je nutily k častějším chybám.

Důraz obou týmů v defenzivě se odrazil i ve ztrátách míčů po překročení časového limitu 24 sekund k zakončení útoku. Tuhé souboje provázely hlavně druhou čtvrtinu, v níž si Gdyně udržovala nepatrný bodový náskok. Jen v 16. minutě získaly Brňanky po trojce Vítečkové na chvilku zpět těsné vedení 31:30.

McWilliamsová se střelecky trápila

V domácím týmu odehrála celý poločas bez střídání Američanka McWilliamsová, která byla platná svými zkušenostmi, střelecky se ale trápila a z pěti střel mířila přesně pouze jednou. Vše si ale vynahradila po změně stran, kdy pro změnu takřka neminula cíl a měla největší zásluhu na stále vyrovnaném průběhu. K ní se přidala v závěrečné čtvrtině přesnými dalekonosnými střelami Škerovičová.

Teprve v poslední čtvrtině se podařilo Brňankám získat uklidňující náskok po desetibodové šňůře od stavu 67:67. Polský tým na rozdíl od předcházející půlhodiny nestačil držet krok v obraně a cestu domácích basketbalistek k vítězství už nezkomplikoval.

"Nemyslím si, že by zahrály špatně v obraně ve druhém poločase. Spíše neudržely Taj McWilliamsovou pod košem. Ovšem individualistický výkon některých opor Gdyně nám v závěru pomohl získávat míče a tím rozhodnout o zápase," dodal Bobrovský, kterého výborným výkonem překvapila Jelena Škerovičová.

Evropská liga basketbalistek, skupina D:
Frisco Sika Brno - Lotos Gdyně 83:72 (18:20, 33:33, 57:56)
Nejvíce bodů: McWilliamsová 22, Horáková 15, Kulichová 13, Vítečková 12 - Matovičová 20, Beardová 15, Phillipsová 12, Christonová 11. Rozhodčí: Cerebuch (It.), Ozols (Lot.), Lukáč (SR). Trestné hody: 22/19 - 8/7. Fauly: 15:22. Trojky: 6:9. Diváci: 1300.
Spartak Moskva - Tarbes 81:56.

Reklama

Související témata: