Hlavní obsah

Brňanky si v Eurolize na Madrid věří, USK se na Valencii netěší

PRAHA/BRNO

Rozdílně vnímají basketbalistky Brna a USK Praha fakt, že v osmifinále Evropské ligy na začátku února narazí na elitní španělské týmy. Zatímco Brňanky si na Rivas Madrid věří, v USK si před prvním kolem play off souboj s Valencií příliš nepřáli. Zápasy nabídnou také zajímavou konfrontaci prvních dvou celků české a španělské ligy.

Článek

Vedení brněnského klubu považuje Rivas za přijatelného protivníka. Brněnské hráčky by prý mohly využít kolísavé výkonnosti celku ze španělské metropole, který v Eurolize prohrál poslední tři zápasy.

"Při současném poklesu jejich formy nás potkala jedna z nejlepších možností. Pokud by se nám podařilo přejít do dalšího kola, tak bychom ve čtvrtfinále narazili na vítěze utkání Wisla Krakov - Pécs. Což by bylo rozhodně příjemnější než jeden z dvojice favorizovaných ruských týmů," uvedl manažer brněnského klubu Jiří Hamza. Ten opět vzhlíží k nejvyšším metám poté, co Brno sedmkrát z posledních deseti sezon startovalo ve Final Four a v roce 2006 soutěž vyhrálo.

Také trenér Jan Bobrovský byl se španělskými soupeřkami spokojen a před dnešním tréninkem dokonce hráčky v humorném tónu nabádal, aby novinářům řekly, že přesně podle takové režie odehrály i poslední vítězný zápas proti Szegedu. "V osmifinále už na slabého soupeře nenarazíte, ale Rivas Madrid je přijatelný," prohlásil Bobrovský.

Upozornil však i na to, že jeho svěřenkyně musejí podat v osmifinále mnohem lepší výkony, než jaké předvádějí v současné době. "Konfrontaci mezi českým a španělským klubovým basketbalem okoření zahraniční hráčky. Rivas si vede celkem slušně ve španělské lize, kde je s jednou porážkou druhý. Ale v pohárovém utkání dostal od Salamanky velký nářez. Můžeme myslet na postup. Ale jen v případě, když podáme ten nejlepší výkon," tvrdí Bobrovský.

USK už s Rivasem hrál

Při studiu hry soupeřek bude Bobrovský spoléhat na DVD záznamy, které nabízí FIBA, a také osloví trenéra Lubora Blažka s žádostí o materiály ze vzájemných letošních duelů s Madridem v sezoně. Právě USK totiž ve skupině dvakrát s Rivasem hrál, v obou případech bez úspěchu. "Ale nejraději bych měl záznamy z posledních utkání," dodal Bobrovský.

USK si účast mezi elitní šestnáctkou zajistil až ve středu, v posledním možném termínu, když jej do další fáze posunula těsná výhra v Šoproni. Na Folimance však nevládne příliš velké nadšení z toho, že dalším soupeřem vysokoškolaček bude právě Valencie s elitní českou reprezentantkou Janou Veselou.

"Valencii považuju společně se Spartakem Moskva a Jekatěrinburgem za absolutní euroligovou špičku. Je to nesmírně kvalitní a vyrovnaný tým a upřímně jsem si myslel, že na soupeře podobného kalibru bychom mohli narazit třeba až v pokročilejší fázi soutěže," řekl ČTK trenér Lubor Blažek. "Jisté je, že v play off jsou i snadnější cesty než mít v prvním kole Valencii. Tu jsme si nepřáli," prohlásil.

Sám připustil, že si české mistryně zkomplikovaly situaci tím, že v základní skupině obsadily až třetí místo. Po domácí prohře v minulém týdnu promarnily Pražanky šanci na získání druhé pozice a tím pádem i lepší nasazení do play off. USK však favorizované Valencii hodlá vzdorovat.

"Bylo by hloupé teď vést nějaké pesimistické řeči. I s Valencií se určitě dají sehrát dobré zápasy, i na ně může přijít slabší chvilka," uvedl Blažek, jehož tým se s Valencií poměřil už v minulé sezoně v základní části.

Na Folimance tehdy USK zvítězil vysoko 87:72, odvetu ve Španělsku prohrál 69:88. "Vůbec to nebyly špatné zápasy, z toho bychom se mohli poučit. Na druhou stranu myslím, že letos má Valencie ještě lepší tým než loni," poznamenal Blažek.

První zápasy osmifinále odehrají české týmy 2. února na španělské půdě, odvety jsou na programu o tři dny později v Praze a v Brně. Případné třetí duely by se hrály 10. února opět ve Španělsku.

Reklama

Související témata: