Hlavní obsah

České basketbalistky šťastné i se stříbrem

PRAHA

Šťastné úsměvy českých basketbalistek rozzářily ruzyňské letiště. Z evropského šampionátu v Řecku přivezly české hráčky druhé místo a ani dnes se nezdálo, že by je finálová porážka s Ruskem trápila. Užívají si životního úspěchu; stříbrné medaile z ME a především jistota startu na olympijských hrách v Aténách 2004 dostaly jejich duše do blaženého stavu.

Foto: ČTK/Michal Doležal

České basketbalistky po příletu z ME v Řecku. Zleva: Vítečková, Veselá, Machová, Večeřová, Blahušková

Článek

"Jsme opravdu nadšené, asi si ještě moc neuvědomujeme, čeho jsme dosáhly," vyhrkla po příletu z Atén Lucie Blahůšková, direktoriátem turnaje vyhodnocena jako nejlepší hráčka evropského šampionátu. "Rusky ve finále se nám sice nepodařilo porazit, ale zase až tak to nevadí. Možná nám chyběla troška štěstíčka, to je prostě sport," uvažovala.

Hned po finále s Ruskem se české basketbalistky vrhly do víru oslav. S úsměvem dnes přiznávaly, že se do postelí dostávaly v Řecku až nad ránem. "Spaly jsme asi dvě hodiny, z hotelu nás vyhodili. Ale nikoho jsme nerušili," smála se Blahůšková. Rozhodla skvělá parta

Také ostřílený kouč Jan Bobrovský krátký pocit zklamání po finálovém utkání rychle hodil za hlavu. "Samozřejmě nám není jedno, že jsme ve finále prohráli, ale zase až tak moc to nebolelo. Stříbrné medaile a postup na olympiádu způsobily, že to "mrzení" nebylo až tak dlouhé," usmíval se Bobrovský. "Euforie byla po finále tak velká, že nám ztráta prvního místa možná dojde až později," přidala se rozehrávačka Romana Hamzová.

Skvělá parta a týmový duch, to byly podle Bobrovského trumfy českého výběru. "Holky od počátku chtěly to, co nakonec také dokázaly. Bojovaly jedna za druhou a odhodlání bylo cítit z každého kroku. Ale nechovaly se jako hvězdy, ty se z nich staly až v průběhu mistrovství na hřišti," chválil brněnský koučAni na olympiádě nejsme bez šancí

Bobrovský rovněž ocenil, jak jeho družstvo zvládlo všechny kritické okamžiky. "Holky svoji sílu ukázaly především po nevydařeném úvodu semifinále s Polskem," dodal. Vedení reprezentace soudí, že před současným výběrem stojí velká budoucnost. Výkonnost perspektivního týmu může jít stále nahoru a ani na olympijských hrách v Aténách nemusí být bez šancí.

"Když holky zůstanou, jaké jsou, můžou dokázat velké věci. V Řecku jsme měli ten nejlepší možný tým," potvrdil reprezentační manažer Jiří Hamza. Ten bude mít po mistrovství ještě jeden zásadní úkol. Přesvědčit svoji manželku Romanu, která prý už na olympiádě hrát nehodlá. "S přemlouváním začnu hned večer," ujistil s úsměvem Hamza.

Reklama