Hlavní obsah

Basketbalista Veselý se postupem do Final Four EL přiblížil NBA

PRAHA

Basketbalista Jan Veselý se podle všeho stane třetím Čechem, který projde červnovým draftem do zámořské NBA. Ke svému snu zahrát si nejprestižnější soutěž světa se ještě přiblížil čtvrtečním postupem do Final Four Evropské ligy, když ve čtvrtfinále pomohl Partizanu Bělehrad porazit Maccabi Tel Aviv. Již před postupem přitom devatenáctiletý český křídelník figuroval v odhadech expertů na umístění v draftu na začátku druhé desítky, jako jediný Evropan pro 1. kolo.

Foto: archiv Jana Veselého

Basketbalista Jan Veselý v dresu Partizanu Bělehrad

Článek

Jméno ostravského odchovance je v poznámkových blocích zámořských skautů již dlouhou dobu, v této sezóně se však Veselý stabilně dobrými výkony v dresu Partizanu definitivně zařadil mezi hlavní kandidáty na místa v 1. kole draftu.

Podle nejnovějšího vydání předpokládaného průběhu draftu na dobře informovaném webu draftexpress.com by si Veselého mělo jako desátého v pořadí vybrat Los Angeles Clippers, které je považováno za největšího zájemce o Veselého služby. Další renomovaný server espn.com řadí Veselého na 11. pozici.

Veselý by se tak stal nejvýše postaveným Čechem v historii. V roce 2002 byl Jiří Welsch vybrán jako 16., Jiří Zídek byl v roce 1995 dvaadvacátý.

Kromě Clippers se v souvislosti s Veselým spekuluje v zámořských médiích také o zájmu Milwaukee, New Orleans, aktuálně nejlepšího týmu soutěže Clevelandu a také Houstonu, jehož generální manažer Daryl Morey měl být osobně přítomen čtvrtečního duelu Partizanu s Maccabi Tel Aviv, v němž český reprezentant přispěl k výhře 76:67 pěti body a šesti doskoky.

Smlouvu má v Partizanu až do roku 2013

Velkou šanci na to přesvědčit zámořské kluby o svém angažování bude mít Veselý v zápasech Final Four Evropské ligy. Partizan se v semifinále turnaje v Paříži (7. až 9. května) utká s Olympiakosem Pireus, druhou dvojici tvoří CSKA Moskva a Barcelona s Lubošem Bartoňem. Na turnaji bude mít své skauty většina zámořských klubů.

I pokud by se však Veselý v letošním draftu umístil, nemá jistotu, že se do NBA dostane. V Partizanu má totiž smlouvu platnou až do roku 2013 a zámořský klub za něj může podle pravidel nabídnout pouze půl miliónu dolarů. Jelikož je Partizan v tíživé finanční situaci, mohl by Veselého spíše prodat do některého z bohatých evropských celků. Veselý by si tak na přestup do NBA musel ještě počkat, podobně jako je tomu v případě Španěla Rickyho Rubia. Ten byl loni vybrán jako pátý v pořadí Minnesotou, kvůli tahanicím o odstupném však nakonec zamířil z Badalony do jiného španělského celku Barcelony. Ve smlouvě má klauzuli, že do NBA může odejít po dvou letech.

Kromě Veselého se skauti výrazně zajímají také o dalšího Čecha Tomáše Satoranského, který patří k nejlépe hodnoceným Evropanům narozených v roce 1991. Rozehrávač Sevilly by se však měl na draftu objevit nejdříve za rok. Hlavním kandidátem na nejvýše postaveného hráče letošního draftu je rozehrávač univerzity Kentucky John Wall. Velké šance se dávají i jeho spoluhráči DeMarcusu Cousinsovi.

Reklama