Hlavní obsah

Volejbalistky Prostějova vykročily na cestu k evropskému výsluní

BRNO

S nesmírnou lehkostí propluly volejbalistky Modřanské Prostějov domácí extraligou až k obhajobě titulu. V domácí soutěži neprohrály ani jeden z 37 zápasů a finálovou koncovku s KP Brno zvládly dokonce bez ztráty setu.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Volejbalistky Prostějova se radují po vítězství nad Brnem.

Článek

Trenér mistrovského týmu Miroslav Čada nicméně tento výsledek nepřeceňuje a vzhledem k síle prostějovského kádru jej považuje spíše jen za splněnou povinnost.

Cesta volejbalistek Prostějova míří totiž mnohem výš, až na evropské výsluní. V mnohém tak připomíná pouť brněnských basketbalistek v Evropské lize pod vedením trenéra Jana Bobrovského. "Náš tým nebyl postaven na českou extraligu, ale na Ligu mistryň," uvedl po finále Čada.

Podle něj přitom nebylo jednoduché poskládat tým ze zahraničních hvězd tak, aby se hráčky navzájem respektovaly. "Prošli jsme nelehkou sezónou, pronásledovala nás zranění. Měli jsme v Lize mistryň těžkou skupinu a pak vynikající Pesaro. Sezóna se nám vydařila," dodal prostějovský trenér.

Ocenil maximální úsilí hráček nejen v přípravě, ale také v extraligových zápasech. "Dobře si uvědomovaly, že kdyby prohrály v české extralize, tak by měly problémy. Proto nikoho nepodceňovaly. Je to vidět i na tom, že v žádném zápase, i když třeba hrály špatně, neztratily více než jeden set," vyzdvihl Čada přístup svých svěřenkyň.

V nastoupené cestě chtějí Hanačky pokračovat i v další sezóně, v níž by měl zůstat současný kádr takřka beze změn. Cíle vedení klubu jsou na příští rok jsou nastaveny podobně. "Chtěli bychom hrát Final Four v Lize mistryň. Rádi bychom tento turnaj pořádali, ale není jednoduché jeho organizování získat. Druhá varianta je Final Four uhrát," tvrdí Čada, podle nějž by měl zůstat v příští sezóně stejný i rozpočet klubu.

"Škoda, že Spalová spěchá na mateřskou" 

"Do další sezóny bychom chtěli složit ještě silnější tým. Trochu je škoda, že Spalová spěchá na mateřskou dovolenou," poznamenal Čada. Vedení klubu oslovilo i špičkové české volejbalistky, které působí v zahraničních soutěžích. Nabídku ale odmítly. "Je vidět, že jsou zřejmě spokojené jinde. Proto musíme jít cestou angažování špičkových zahraničních volejbalistek," nastínil trenér další možnosti výkonnostního vzestupu.

Oslavy sportovních úspěchů v rodině Čadů budou letos ještě znásobeny dalším titulem. Miroslavův mladší bratr Rostislav totiž přivedl na Slovensku na extraligový trůn hokejisty Košic. "Bratrův úspěch mě nesmírně potěšil. V hokeji je totiž daleko obtížnější získat titul než ve volejbale. Přitom tým Košic bratr přebíral v době, kdy byl na sedmém místě. Věřím, že oba tituly dobře oslavíme," těší se na rodinné setkání Čada.

Ten pozorně sledoval každý finálový zápas hokejistů Košic a s bratrem situaci vyhodnocoval. K tomu na dálku pozorně sledoval všechny zprávy z finálových duelů, na které nemohl osobně kvůli časovému zaneprázdnění a tréninkům v Prostějově přijet.

Reklama

Související témata: