Hlavní obsah

Bartoňovi bylo líto, že finále Euroligy nehrál, přesto si oslavy užil

PRAHA

Kouči barcelonských basketbalistů Pascualovi se Luboš Bartoň při pařížském Final Four Euroligy nevešel mezi dvanáctku nominovanou do utkání, ale i jako náhradník slavil, když katalánský klub v boji o cennou trofej porazil Olympiakos Pireus 86:68.

Foto: Tatjana Makejevová , Reuters

Luboš Bartoň (vzadu vlevo) oslavuje se spoluhráči z Barcelony triumf v basketbalové Evropské lize.

Článek

Jedenáct let po Zídkově triumfu se Žalgirisem Kaunas se Bartoň stal druhým českým vítězem prestižní soutěže. „Sice jsem si nezahrál, ale byl jsem u toho a navěky zůstanu zapsán mezi vítězi,“ cituje web basketmag. cz 30leté reprezentační křídlo, jehož pozici v mužstvu ovlivnilo dlouhé léčení zraněné achilovky.

„Po složité rekonvalescenci pro mě není jednoduché uplatnit se v týmu, který je strašně nadupaný, ale neztrácím naději. Mám obrovskou chuť, po fyzické i mentální stránce jsem schopen nastoupit, ale v očích trenéra jsem až třináctý hráč. Zatím si tam drží svoje koně, přesto se snažím žít maximálně s týmem,“ tvrdí Bartoň.

Při oddechových časech se spoluhráči pozorně poslouchal pokyny kouče, těsně před koncem finálového zápasu si sundal tepláky a po něm už v dresu převzal svůj malý stříbrný pohár pro šampióny: „Ten velký je ale lepší a taky daleko těžší. Když jsem ho mohl zvednout nad hlavu, spěchal jsem k fanouškům, hlavně pro ně Barcelona vyhrála. Při triumfu ve španělské lize jsem měl těsně po operaci berle, tak jsem si to nemohl pořádně užít, ale teď to stálo za to, i když je mi líto, že jsem se vůbec nedostal na palubovku.“

Barcelona vyhrála Euroligu teprve podruhé v historii a cenu pro nejužitečnějšího hráče soutěže přebíral autor 21 bodů ve finále Juan Carlos Navarro, který jako jediný z celého týmu pamatuje předchozí triumf z roku 2003. „Hodně jsme si věřili a klíčová byla naše obrana, která zastavila sílu soupeře. Prakticky celý zápas jsme diktovali tempo a navíc se nám dařila střelba z dálky,“ hodnotil Bartoň. Do Paříže dorazili za basketbalisty i fotbalisté Barcelony Xavi, Puyol a Piqué. „Oslavili to s námi, za týden mohou mít i oni svůj ligový titul.“

Reklama

Související témata: