Hlavní obsah

České basketbalistky zahájily přípravu na MS v lázních

LÁZNĚ BĚLOHRAD

Pětidenním rehabilitačním pobytem v Lázních Bělohrad zahájily české basketbalistky přípravu na zářijové mistrovství světa, které se uskuteční ve třech českých městech Brně, Ostravě a Karlových Varech. Trenér Lubor Blažek má zatím k dispozici patnáct hráček, z širší nominace chybí Jana Veselá, Ilona Burgrová a Ivana Večeřová.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Kateřina Elhotová (vlevo), trenér Lubor Blažek (uprostřed) a Markéta Bednářová - archivní foto

Článek

Většina basketbalistek má za sebou náročnou sezónu. Proto chceme věnovat první společný sraz regeneračním procedurám a lehkým kondičním cvičením," vysvětlil trenér českých reprezentantek Lubor Blažek poněkud volnější začátek přípravy, který v příštím týdnu vyplní regenerační pobyt v Tunisku.

Takřka celou přípravu nebude absolvovat Veselá, která působí v zámořské WNBA v týmu Seattlu. Další dvě chybějící hráčky ještě dokončují sezóny ve svých současných klubech: Burgrová ve francouzském Bourges a Večeřová v Galatasarayi Istanbul. Obě se připojí k týmu v příštím týdnu.

Na rozdíl od minulých sezón je přípravné období před světovým šampionátem podstatně delší. "Ostrá tréninková fáze odstartuje v červnu kondičním soustředěním ve Špindlerově Mlýně," uvedl Blažek. Ve druhé polovině června začne basketbalová část přípravy v Trutnově, kde reprezentantky změří síly ve třech přípravných duelech s Čínou. Následuje čtyřdenní soustředění v Praze a před dovolenou si ještě zahrají české basketbalistky na turnaji v Karlových Varech, kde by se měl představit i univerzitní výběr USA.

Podobný model tréninků je připraven i po dovolené. Čtyřdenní kontrolní sraz v Nymburku spojený s testováním výkonnosti začne 19. července. Do začátku srpna se budou basketbalistky připravovat podle individuálních plánů. Začátkem srpna přijdou ke slovu dva pětidenní kondiční bloky na Štrbském Plese a v Trutnově.

Ve druhé polovině měsíce se v rámci tréninkového kempu v Jindřichově Hradci basketbalistky dvakrát utkají s Polskem, při brněnském pobytu budou jejich soupeřkami reprezentantky Běloruska. Těsně před šampionátem čekají na hráčky týdenní bloky v Praze a Brně proložené dvěma duely s Řeckem a opět v Praze.

V prvním utkání na mistrovství světa se české basketbalistky střetnou 23. září v Brně s Argentinou, jejich dalšími soupeřkami ve skupině budou Rusko a Japonsko.

Reklama