Hlavní obsah

Volejbalistky zdolaly Francii, domácí turnaj zvládly bez porážky

KARLOVY VARY

Českým volejbalistkám patří v polovině kvalifikace mistrovství Evropy postupové první místo ve skupině. V Karlových Varech ani jednou neprohrály, Francii v neděli zdolaly po boji 3:2. Druhý turnaj se hraje v závěru příštího týdne ve Francii.

Foto: Jan Sokol, ČTK

České volejbalistky Ivana Plchotová (vpravo) a Aneta Havlíčková se snaží zblokovat Francouzku Camille Crousillatovou.

Článek

"Začali jsme hrát zase odvážně jako na začátku střetnutí, a to rozhodlo. A taky diváci," řekl po utkání kouč Jiří Šiller, co hrálo roli v tie-breaku. "Francouzky začaly hrát od třetího setu jinak a trvalo nám, než jsme si na to zvykly. Diváci nám pomohli a myslím, že jsme šly více za výhrou," řekla kapitánka Ivana Plchotová.

Češky tak udělaly první krok na evropský šampionát 2011 do Srbska a Itálie, kam přímo postoupí vítěz čtyřčlenné kvalifikační skupiny. Druhé místo znamená nutnost podstoupit zářijovou baráž. "Vyhráli jsme první část kvalifikace, jedeme s náskokem do Francie, kde nás nečeká nic lehkého. Musíme udržet emoce na uzdě," konstatoval Šiller. "Získali jsme dva sety, to je dobré. Češky jsou silné, ale doma se těšíme na odvetu," konstatoval trenér Francie Fabrice Vial.

Češky zdobila v Karlových Varech obrana na síti, ale v souboji proti Francouzkám bloky dlouho rozhodující nebyly. Domácí výběr se v prvních dvou setech opíral o servis, což dokumentovala zejména Helena Havelková přímými body. "Chtělo by to ale zlepšit obranu," uvažovala televizní spolukomentátorka utkání a bývalá reprezentantka Lucie Václavíková.

První i druhý set Češky zvládly poměrně hladce. Pomáhalo jim, že se Francouzkám nedařil příjem a přesná nebyla ani nahrávačka Armelle Faeschová. "Dobrý je to, pokračujeme," burcoval hráčky kouč Šiller při oddechovém času a jeho svěřenkyně druhý set jistě dotáhly.

Vysoká úspěšnost ofenzivy

Češky si udržovaly po dva sety v útoku vynikající úspěšnost nad padesátiprocentní hranicí. "Jsme lepší v útoku a dobře přihráváme. Když to bude pokračovat, tak třetí set nebude problém," prorokoval mezi sety v televizi Pavel Barborka, volejbalový vicemistr Evropy z roku 1985 a otec smečařky národního týmu Šárky Barborkové.

Už na konci druhé sady ale zlobila českou obranu Leslie Turiafová, která se v dalším průběhu skvěle rozehrála. Domácí tým přišel o body z podání a český útok nemohl najít mezeru v obraně soupeřek. Naopak vedle bezchybné smečařky Turiafové vyrostl výkon celého týmu a Češky začaly ztrácet půdu pod nohama. V dramatické koncovce ztratily třetí set a ve čtvrtém neměly na rozjeté Francouzky nárok.

Bylo vyrovnáno a o osudu utkání rozhodla tie-breaková pátá sada. V té se probudil český blok i prořídlé obecenstvo. Konečně se třikrát povedlo zastavit Turiafovou, od stavu 8:8 vyšel třikrát blok a nahrávačka Šárka Kubínová dala eso, díky čemuž domácí volejbalistky vedly už 12:8. Češkám se nakonec podařilo využít druhý mečbol, když se nadvakrát prosadila smečařka Havelková.

Kvalifikace ME volejbalistek, první turnaj skupiny B v Karlových Varech:
Česko - Francie 3:2 (20, 17, -23, -13, 11)
Rozhodčí: Timermanis (Lot.), Kološ (Bos.). Čas: 111 min. Diváci: 600.
Sestava ČR: Kubínová, Havelková, Bucková, Havlíčková, Barborková, Plchotová, libero Jášová - Jelínková, Adlerová, Chalcarzová, Pastulová, Straková. Trenér: Šiller.

Reklama

Související témata: