Hlavní obsah

Basketbalisté Prostějova ve finále poprvé zdolali Nymburk

PROSTĚJOV

Basketbalisté Prostějova porazili ve třetím ligovém finále na domácím hřišti obhájce titulu Nymburk 86:74 a snížili stav série na 1:2. Čtvrté utkání série na čtyři vítězství se hraje ve středu opět na Hané. O výsledku dnes rozhodl po vyrovnaném průběhu koncentrovaný výkon domácího týmu v závěrečné čtvrtině, kdy se prosazoval nejlepší střelec prostějovského týmu Veikalas.

Článek

Po dvou porážkách v úvodních duelech v Nymburce vstoupili prostějovští basketbalisté do utkání aktivněji. Důrazněji bránili a těžili z rychlých protiútoků. Po tříbodovém koši Lawrence vedli už 7:2. Nymburk bez zraněného Mika Lenzlyho se dostával do tempa pomaleji, zápolil s přesností v koncovce. Domácí lépe doskakovali pod vlastním košem a rychleji kombinovali. Po sedmi minutách to bylo 17:10.

V závěru úvodní čtvrtiny se podařilo Nymburku postupně ztrátu vymazat, velký podíl na tom měly trojky Sokolovského a Slezáka. K tomu hosté přidali i přesnější kombinaci. Právě těmito zbraněmi se Nymburku podařilo po dalším tříbodovém koši Sokolovského v úvodu druhé čtvrtiny poprvé v utkání získat tříbodový náskok 23:20. Ve vyrovnané bitvě se v domácím týmu nejvíce prosazovali Laundry a v podkošových soubojích přesně doskakující Hyzy, jenž stačil i dobře zakončovat. V závěru poločasu Prostějov vystupňoval tempo, otočil skóre a získal zpět pětibodový náskok.

Po změně stran Nymburk postavil taktiku na střelbě z tříbodového prostoru, který domácí basketbalisté jen s obtížemi bránili. Také proto, že se v zakončení střídali všichni hráči, což komplikovalo domácímu týmu obranu. Po slabší začátku se v týmu Nymburka začal v podkošových soubojích více prosazovat pivot Benda, jenž dal až ve 27. minutě po trestných bodech své první body. Po nich se podařilo opět Nymburku získat jednobodový náskok.

Ovšem stejně jako v závěru druhé čtvrtiny Prostějov znovu získal po půlhodině hry pětibodový náskok. Navzdory tomu, že Hanáci postrádali zraněnou střeleckou oporu Landryho, jenž utrpěl v podkošovém souboji tržnou ránu na hlavě, která si vyžádala jeden steh. Velký podíl na prostějovském náskoku měl Litevec Veikalas.

Aktivně hrající domácí basketbalisté získali pět minut před koncem po Lawrencově tříbodovém koši jedenáctibodový náskok. Trenér Nymburka Muli Kacurin si za nepříznivého stavu vzal oddechový čas. "Naše obrana spí. Chybí nám aktivita," vytkl důrazně svým svěřencům. Ani jeho domluva nepomohla, Hanáci zvýšili svůj náskok dokonce na 14 bodů a vítězství si už nenechali vzít.

"Hráli jsme mnohem lépe než v prvních dvou zápasech v Nymburce," uvedl trenér Prostějova Peter Bálint, jenž ocenil zejména nasazení hráčů v obraně a útočnou aktivitu. "V těchto činnostech jsme soupeře přehráli. Měli jsme větší chuť do zápasu. Soupeř sice kontroval, v závěru jsme jej však přehráli. Velkou roli sehrálo také domácí prostředí. Stačili jsme si i odpočinout, neboť po vyrovnaném semifinále s Novým Jičínem jsme moc času na oddych neměli," dodal Bálint.

Trenér Kacurin viděl příčiny porážky hlavně v nekoncentrovanosti a chybách v obraně. "Naše defenziva byla hodně špatná. Nechávali jsme soupeři hodně volného prostoru k zakončení v otevřených pozicích. Prostějov tyto chyby plně využíval. Ale finále play off není pouze o jednom zápase," prohlásil Kacurin.

Finále play off basketbalové ligy mužů - 3. zápas:
BK Prostějov - ČEZ Basketball Nymburk 86:74 (20:20, 41:36, 61:56)
Nejvíce bodů: Veikalas 21, Lawrence 17, Landry 11, Hyzy 9 - Sokolovský 20, Lewis 15, Pumprla 9, Lee 8. Rozhodčí: Dolinek, Zachara, Paulík. Trestné hody: 28/18 - 17/13. Fauly: 19:19. Trojky: 10:7. Diváci: 1800.
Stav série: 1:2.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články