Hlavní obsah

Zbil manželku, rozmlátil kamery... Teď je vše odpuštěno, fanoušci Artesta opěvují

LOS ANGELES

Rekordní trest na 73 zápasů za potyčku s fanoušky, postihy za obscénní gesta, zdemolování kamery v afektu po prohraném zápase, problémy s alkoholem nebo také hrozba čtyřletého vězení za zbití manželky. Velké kaňky má kariéry basketbalového rebela Rona Artesta, fanoušci Los Angeles Lakers ale teď "zlého muže" NBA opěvují.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Hrdina zápasu hříšník Ron Artest se raduje z vítězství Lakers.

Článek

Právě Artest zazářil v rozhodujícím sedmém finále proti Bostonu a dokázal, že kromě svých výstřelků je stále i vynikajícím hráčem.

Do svého životopisu plného zvratů si zapíše i velké plus. "Jsem vážně dojatý. Velký dík patří i mé psycholožce, to ona mě oprostila od tlaku, který play off provází. Zůstal jsem uvolněný," líčil šťastný Artest a na hlavě už měl nasazenou tradiční kšiltovku pro šampiona NBA.

I slavný trenér Phil Jackson, který slaví už svůj jedenáctý titul v roli kouče, po poslední bitvě neměl pochybnosti o tom, že právě Artest byl ve čtvrtek klíčem k úspěchu Lakers.

Dokonale otrávil život Pierceovi

Artest nasázel 20 bodů, přidal důležitou trojku minutu před koncem, po níž Lakers odskočili do šestibodového vedení, a hlavně "otrávil" život nejlepšímu střelci Bostonu Paulu Pierceovi. Zastínil tak i Kobeho Bryanta, jemuž patřila cena pro nejužitečnějšího hráče za celé finále.

"Dnešek patřil k těm dnům, kdy jsem si hodně věřil. Ale jen jsem se snažil plnit přesně to, co po mně chtěl trenér," líčil třicetiletý křídelní hráč. I on už ale možná pochyboval, když Celtics vedli až o třináct bodů a zdálo se, že nezadržitelně míří za osmnáctým titulem.

"Vnesl život do hřiště i hlediště"

V nejtěžších chvílích Artest Lakers pozvedl. "Vnesl život do našeho týmu, vnesl život do hlediště," pochvaloval si trenér Jackson. "On rozhodl. Titul strašně chtěl. A nám ho vyrval," smutnil Glen Davis z Bostonu. "Byl neuvěřitelný," vysekl Artestovi poklonu i kouč Bostonu Doc Rivers.

Artest do Lakers přišel před touto sezónou. Možná i proto, aby v hvězdném týmu našel vnitřní klid a nebyl tolik na očích jako při předchozích divokých štacích v Chicagu, Indianě, Sacramentu a Houstonu. Především v Indianě nad jeho chováním občas zůstával rozum stát: třeba na podzim roku 2004, když se při utkání v Detroitu popral s fanoušky a vedení NBA jej potrestalo zákazem startu do konce sezóny.

I jiných disciplinárních prohřešků Artest nasbíral nespočet. "Měl jsem tým v Indianě jako rukojmí, byl jsem mladý a sobecký," vzpomínal na svá extempore Artest, který před příchodem do Lakers slíbil nápravu. "Teď se někdy cítím jako zbabělec, když vidím ty ostatní kluky. Já si můžu říkat, chlape, jsi v Lakers a můžeš vyhrát titul," popisoval Artest.

Svalovce kouč zkrotil 

Dvoumetrového svalovce opravdu kouč Jackson v Lakers dokázal "zkrotit". Byť na palubovce občas tápal, tak v play off se Los Angeles mnohonásobně odvděčil. "Jen jsem si přál, abych splatil důvěru lidem z Lakers, trenérovi, Kobemu (Bryantovi), kteří mi dali tuhle šanci," řekl Artest.

Ve finále Západní konference v pátém utkání v poslední sekundě svých "dopichem" do koše rozhodl o postupu přes Phoenix do finále, v němž pak exceloval v duelu o všechno. Splnil si tak sen o titulu, kterého se dočkal ve své třinácté sezóně v NBA, když už jej mnozí odepisovali.

Těší se do baru

"Neskutečně, neskutečně si tu chvíli užívám. A teď se těším, až půjdeme někam do baru," plánoval Artest. Fanoušci Lakers a celá NBA tak mohou trnout, jestli nepředvede další exces při velkolepých oslavách. Všichni ale chtějí věřit slovům samotného hráče o jeho velké nápravě.

Reklama