Hlavní obsah

Nizozemské stolní tenistky završily zlatý evropský hattrick

OSTRAVA

Němečtí stolní tenisté získali v Ostravě počtvrté za sebou titul mistrů Evropy. Ve finále soutěže družstev zvítězili nad Běloruskem hladce 3:0. Čeští reprezentanti se podělili s Francií o bronzové medaile. V ženské soutěži triumfovaly potřetí v řadě hráčky Nizozemska po finálovém vítězství nad Rumunskem 3:1.

Foto: Petr Josek, Reuters

Linda Creemersová z Nizozemska ve finále ME

Článek

O zápis do historie se postaral lídr německého družstva Timo Boll. Devětadvacetiletý druhý hráč světového žebříčku získal do své sbírky jedenáctý titul evropského šampiona, čímž vyrovnal rekordní bilanci legendárního Švéda Jana-Oveho Waldnera.

Nyní ho může překonat, pokud přidá další zlato ve dvouhře či ve čtyřhře. V singlu mu po absenci obhájce titulu Dána Michaela Mazeho bude chybět i další velký soupeř a krajan Dimitrij Ovtcharov, který měl plnit roli třetího nasazeného. V úterním semifinále proti Francii si však Ovtcharov natrhl šlachu v levé noze a musí tři týdny odpočívat.

Rodák z Kyjeva kvůli zranění nemohl pomoct týmu už ve finále soutěže družstev, ale trojice Boll, Christian Süss a Patrick Baum si s Vladimirem Samsonovem a spol. hravě poradila.

Na zlatém evropském hattricku nizozemských stolních tenistek se opět podílely především čínské rodačky - pětadvacátá hráčka světa Li Ťiao a o dvě místa hůře postavená Li Ťie. Letos je v týmu doplnila Linda Creemersová. Před turnajem v Ostravě Nizozemky vyhrály ME v Petrohradu a ve Stuttgartu.

Finále v ČEZ Aréně zdramatizovala rumunská jednička Daniela Dodeanová. Nad Li Ťie vedla 2:1 na sety, ale ve čtvrté sadě nevyužila proti nizozemské obranářce dva mečboly a prohrála 2:3. V duelu s Li Ťiao dotáhla Dodeanová ztrátu z 0:2 na 2:2, ale nakonec rovněž podlehla.

Mistrovství Evropy ve stolním tenisu v Ostravě - družstva:
Muži - finále:
Německo - Bělorusko 3:0
Süss - Samsonov 3:2 (-7, 8, -8, 8, 8), Boll - Ščetinin 3:1 (4, 3, -6, 4), Baum - Platonov 3:2 (1, 5, -5, -5, 5).
Konečné pořadí: 1. Německo, 2. Bělorusko, 3. Česko a Francie.
Ženy - finále:
Nizozemsko - Rumunsko 3:1
Li Ťie - Dodeanová 3:2 (10, -6, -3, 10, 5), Li Ťiao - Samaraová 3:0 (12, 8, 2), Creemersová - Neculaová 1:3 (-8, 6, -5, -5), Li Ťiao - Dodeanová 3:2 (7, 6, -6, -7, 8).
Konečné pořadí: 1. Nizozemsko, 2. Rumunsko, 3. Bělorusko a Polsko, ...9. Česko.

Reklama