Hlavní obsah

Basketbalisty Nymburka čeká první díl boje o Evropskou ligu

PRAHA

Poprvé v historii nasají basketbalisté Nymburka atmosféru prestižní Evropské ligy, byť zatím pouze v úvodním předkole kvalifikace. První překážkou pro sedminásobné české mistry bude Charleroi. Úvodní duel je na pořadu v pondělí na palubovce belgických šampionů, odveta v pátek v liberecké Tipsport Areně.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Aby se tým dostal až do hlavní soutěže k basketbalovým gigantům starého kontinentu, musí v kvalifikaci vyřadit tři soupeře. Celkem v ní startuje 16 celků, postoupí jen dva nejlepší. Nymburk je historicky prvním českým týmem, který se o právo startovat v Eurolize uchází.

"Máme před sebou letos hodně výzev a kvalifikace Euroligy je první z nich," řekl nový kouč Ronen Ginzburg, který po čtyřech letech na postu asistenta vystřídal izraelského krajana Muliho Kacurina. Kdyby Nymburk v kvalifikaci o Euroligu neuspěl, nemusí truchlit. Automaticky by šel do Eurocupu, druhé nejlepší soutěže, kde loni došel až mezi elitní osmičku.

Pro Nymburk bude duel v Charleroi prvním ostrým soutěžním zápasem v sezoně. Boje v Jadranské lize, kterou čeští mistři letos vyměnili za základní část Mattoni NBL, pro ně odstartují až na začátku října. "Není úplně ideální, že hned hrajeme o účast v Eurolize, ale musíme to brát jako fakt a vyrovnat se s tím," poznamenal Ginzburg.

Budeme hrát trochu jinak než v minulosti, řekl trenér Ginzburg

Belgický tým, který sází na šest amerických hráčů, je v souboji favoritem. Charleroi hospodaří s rozpočtem šest až sedm milionů eur, což je přibližně třikrát větší suma, než s jakou si vystačí Nymburk. "Pro mě osobně je Charleroi společně s Kazaní jedním z největších adeptů na postup z kvalifikace do Euroligy. Ale my se také budeme prát," prohlásil Ginzburg.

Pro Nymburk bude pondělní souboj i prvním velkým testem odolnosti částečně přestavěného týmu. Středočeši mají na soupisce hned pět nových hráčů - americké křídelní hráče Adama Kocha a Chestera Simmonse a rozehrávače Weynimiho Efejukua. Z hostování v Prostějově se vrátil pivot Aleš Chán a teprve ve čtvrtek byl zpečetěn příchod izraelského dirigenta hry Afika Nissima.

Naopak odešli klíčový rozehrávač Arthur Lee, pivot Phil Ricci a střelec Ron Lewis. "Budeme hrát trochu jinak než v minulosti. Důraz na obranu budeme klást stejný jako dřív, v útoku bychom rádi hráli s rychlejším přechodem na soupeřovu polovinu," nastínil Ginzburg. Generálku jeho tým zvládl, když porazil polský Zhořelec 72:64.  Pondělní zápas začíná v Belgii ve 20:30.

Reklama