Hlavní obsah

V lize osm stříbrných basketbalistek. Mistr z Brna, favorita ale hledejte na Folimance

PRAHA

Osm basketbalistek se stříbrem z nedávného MS je k vidění v dnes začínající Excelsior lize. Domácí soutěž získala po třech letech generálního partnera a titul obhajuje Frisco Sika Brno, které však přes léto opustilo sedm klíčových hráček, a tak hlavního favorita spíš než na Rosničce hledejte na pražské Folimance, kde hraje ZVVZ USK Praha.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Osm basketbalistek z národního týmu, který získal stříbrné medaile z domácího MS, bude hrát letošní ročník nejvyšší basketbalové soutěže žen v Česku.

Článek

V kádru týmu, který chce po roční odmlce zase domácí titul a také poprvé v historii postoupit mezi osm nejlepších v Eurolize, najdete hned sedm nových vicemistryň světa pod vedením reprezentačního kouče Lubora Blažka. Osmou hráčkou ze stříbrné reprezentace je v nejvyšší domácí soutěži pak pivotka Večeřová v dresu brněnského Valosunu. „Já o cílech raději nemluvím, lepší je nepodléhat takovým tlakům. Ale pro úspěch uděláme všechno. Věřím, že nezůstane jen u nějakého nášlapu, ale že ten velký krok se povede. Máme dobře poskládaný tým, ale jestli je nejsilnější v historii USK, to si ještě netroufám tvrdit. Prověří nás až těžké zápasy především v Eurolize, kterou začínáme už příští středu se Salamankou,“ tvrdí Blažek.

„To, že přišly Vítečková s Kulichovou a povedlo se nám do týmu získat i jejich dřívější brněnskou spoluhráčku Miltonovou-Jonesovou, je obrovský přínos, ze kterého musíme jednoznačně těžit,“ prohlásil Blažek, podle nějž může tým na startu sezóny poznamenat opotřebovanost hráček a únava po světovém šampionátu. „Krátká pauza po mistrovství může být znát, hráčky by na regeneraci psychickou i fyzickou potřebovaly víc času,“ řekl Blažek.

Obhájce titulu přišel o sedm hráček V Brně se trenér Jan Bobrovský musí obejít bez českých reprezentantek Horákové, Kulichové a Vítečkové, Američane Bonnerové s McWilliamsovou, Slovenky Žirkové a Australanky Grimmaové. Místa dosavadních opor zaujaly mladé Švédky Eldebrinková s Halvarssonovou a Američanka Fordová, kterou ale trápí zdravotní potíže a při větším zatížení jí otékají kolena. Navíc Hejdová, která přišla kvůli nemoci o start na MS, není stále doléčená a netrénuje.

„Sezóna bude rozhodně jiná než ty předešlé. Až na pár hráček máme úplně nový a výrazně omlazený kádr, příprava byla minimální a ani ambice nejsou takové, jako v minulosti. V domácí soutěži pouze naše mimořádné výkony mohou vést k tomu, že budeme důstojnými soupeři USK Praha, v Eurolize se pokusíme o postup ze skupiny,“ míní Bobrovský a největší problém vidí v zacelení mezery po Horákové. Nejužitečnější hráčka MS odešla do Fenerbahce Istanbul. „Její absence bude citelná zejména v obraně. Na rozehrávce by ji snad mohla nahradit Škerovičová, její přehled bude velkou devizou pro naše mladé družstvo."

Reklama

Související témata: