Hlavní obsah

České volejbalistky se v Nagoji pokusí o další překvapení

NAGOJA

Nové prostředí, noví soupeři a nová výzva stojí před českými volejbalistkami, které se v Japonsku přesunuly z Hamamacu do Nagoji a chystají se na sobotní start druhé fáze mistrovství světa. Na úvod je čekají vítězky letošní Grand Prix Američanky, které pomýšlejí na medaili a zatím na šampionátu prohrály jen dva sety.

Foto: Jan Sokol, ČTK

České volejbalistky Ivana Plchotová (vpravo) a Aneta Havlíčková se snaží zblokovat Francouzku Camille Crousillatovou.

Článek

"Dá se s nimi určitě hrát, jednoduché to ale nebude. Určitě se připravíme a uděláme vše, co bude v našich silách," uvedla na svazovém webu univerzálka Aneta Havlíčková. Svou roli největší úderné síly českého týmu zatím zvládá výborně a je v elitní desítce nejvíce bodujících hráček celého MS.

Spolu s ostatními reprezentantkami se ve čtvrtek přesunula z Hamamacu autobusem o sto kilometrů dál do Nagoji, kde se stane na příštích pět dnů domovem osmičky postupujících ve skupině F hala pro 11 tisíc fanoušků. "Hala je veliká, vysoká. Je tam spousta světel, ale s každým zápasem a tréninkem se to určitě zlepší," řekla nahrávačka Lucie Mühlsteinová.

Z 24 účastníků šampionátu už odjelo osm družstev domů, zbývající se srovnala do dvou osmičlenných skupin. Češky jsou suverénně nejhůře umístěným celkem ve světovém žebříčku (38.), zatímco všechny ostatní celky v Nagoji patří do první patnáctky.

Ze základní skupiny si tým Jiřího Šillera přinesl dvě porážky s Brazílií a Nizozemskem a nečekanou výhru nad mistryněmi Evropy Italkami. Nyní reprezentaci čekají Američanky, Němky, Kubánky a Thajky. Dva nejlepší celky budou hrát o medaile, další čtyři rovněž v Tokiu o umístění.

Američanky prvním oříškem

A právě vítězky letošní Grand Prix z USA budou prvním oříškem. Stejně jako Brazilky zatím nezaváhaly a suverénně kráčejí za medailovým snem pod vedením kouče McCutcheona, jenž v Pekingu přivedl k olympijskému zlatu mužský celek Spojených států. Americké barvy reprezentuje i smečařka Nnamaniová, jež v uplynulé sezóně zářila v dresu Prostějova. Na MS ale moc nehraje.

V neděli se české hráčky utkají s Němkami, po dni volna pak s relativně příjemnější, avšak neznámou dvojicí Kuba, Thajsko. "Nebude to o nic lehčí než v základní skupině, ale ani o nic těžší," řekla smečařka Helena Havelková.

Největší zbraň: obrana na síti

Spolu s ostatními bude znovu spoléhat na velkou zbraň českého celku: obranu na síti. Kapitánka Ivana Plchotová se po základních skupinách udržela v čele hodnocení blokařek. Navíc případná senzační výhra by zpříjemnila smečařce Šárce Barborkové oslavu 25. narozenin.

Hlavními oporami USA, stříbrného celku z OH v Pekingu, jsou Hookerová a Tomová. Naposledy se Češky a Američanky na mistrovství světa utkaly v roce 1994 v Brazílii a české hráčky tehdy odešly s totálním debaklem. Ve třech setech (při tehdejším bodování setu do 15 bodů se ztrátami) uhrály dohromady pouhopouhé čtyři body.

Víkendové zápasy s USA a Německem začnou v 5:15 SEČ, zbývající dva už ve 3:45. Všechny znovu odvysílá Česká televize živě na programu ČT4.

Reklama