Hlavní obsah

Kouč Blažek otočil, basketbalové reprezentantky povede dál

PRAHA

Když na začátku října dovedl ženskou basketbalovou reprezentaci k senzačnímu stříbru na domácím mistrovství světa, i kvůli velkému psychickému vypětí označil trenér Lubor Blažek své další působení na lavičce národního týmu za nepravděpodobnou věc. Po necelých dvou měsících ale získal novou chuť. A představa, že by národní tým mohl vést na příští letní olympiádě v Londýně, mu vlila novou energii, aby u úřadujících vicemistryň světa pokračoval.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér českých basketbalistek Lubor Blažek.

Článek

Rozhodování o setrvání či odchodu mu ale prý zabralo hodně času. Blažek je znám tím, že před vynesením důležitých verdiktů důkladně zvažuje všechna pro a proti. "I tady to bylo o dlouhém rozhodování. Je fakt, že po mistrovství jsem říkal, že končit budu. Ale nasadili jsme si tam laťku hodně vysoko, a když jsem o všem přemýšlel, tak jsem si říkal, že by bylo zodpovědné pokračovat dál," řekl ve čtvrtek Blažek, když se v Praze s výkonným výborem České basketbalové federace dohodl na nové dvouleté smlouvě.

Manželka byla nejdříve proti 

Když se loni na podzim stal trenérem reprezentace poprvé, jeho manželka Eva, za svobodna hrající basketbal pod dívčím jménem Kalužáková, s jeho rozhodnutím zásadně nesouhlasila a Blažka od tohoto kroku zrazovala. Tentokrát prý tak kategorická nebyla, stejně jako jeho děti. "Loni byla doma reakce opravdu hodně negativní a úspěch jsem s tím nesklidil. Teď mi všichni řekli, že to je na mně a že chápou, když budu pokračovat. Takže doma to je vyřešené," poznamenal Blažek s úsměvem.

Blažka prý "nalomily" i reakce veřejnosti, kterých se mu dostalo po světovém šampionátu. "Byl jsem v kontaktu se spoustou lidí, i jejich názory a mínění mě dost ovlivnily. I po nich jsem pochopil, že nepokračování by prostě zodpovědné nebylo," uvedl Blažek.

Uvědomuje si, že šokující druhé místo na světovém šampionátu možná se svým týmem už nikdy nepřekoná. I tak před sebou spatřuje nové cíle. Mistrovství Evropy v Polsku v příštím roce na přelomu června a července, z nějž vede cesta na olympiádu do Londýna. A také další spolupráce s úspěšným týmem. To jsou pro Blažka velké stimuly.

"Výzvy v podobě postupu na olympiádu i snaha udržet naše družstvo co nejdéle pohromadě, to jsou velké výzvy, které u mě hrály velkou roli," prohlásil Blažek. Ví, že před ním není jednoduchá práce. Z evropského mistrovství postoupí na OH přímo jen jeho vítěz, další čtyři týmy jdou do dodatečné kvalifikace.

Tým projde generační výměnou 

Český tým navíc projde generační výměnou. S reprezentací se rozloučily podkošové hráčky Ivana Večeřová a Michaela Ferančíková, skončí možná i klíčová tahounka a kapitánka Hana Horáková.

"Je jasné, že musíme při výběru postupovat trochu koncepčněji, nějaké změny je potřeba udělat a družstvo už dělat spíš s výhledem k olympiádě. Aby na ní už byly hráčky se zkušenostmi z mistrovství Evropy," vysvětlil Blažek. "Zatím je konec jasný jen u Ivany (Večeřové) a Míši (Ferančíkové). S dalšími ještě musíme hovořit," řekl Blažek.

Podle něj má český tým stále velkou perspektivu, byť by se musel obejít bez tradičních opor. "V záloze jsou hráčky, které stávající reprezentační A-tým mohou pozitivně doplnit, a nová jména se v družstvu určitě objeví. Pevně věřím, že ten tým bude mít takovou sílu, aby na olympiádu postoupil. A tam by to mohl být další z vrcholů ženské reprezentace," věřil Blažek.

Reklama