Hlavní obsah

Welsch se stěhuje z Dallasu do Bostonu

DALLAS

Jediný český basketbalista v NBA Jiří Welsch se těsně před startem sezóny musí stěhovat do Bostonu. Dallas, který 23letého reprezentanta získal v polovině srpna z Golden State, zařadil dvoumetrového hráče do rozsáhlé hráčské výměny.

Foto: internet

DEFAULT TITLE

Článek

Český univerzál schopný hrát na křídle i obstarat rozehrávku má za sebou ne úplně vydařený premiérový rok v NBA v mužstvu Golden State Warriors. Ve 37 zápasech strávil na hřišti v průměru něco málo přes šest minut a připsal si 1,6 bodu na utkání. Po letním příchodu do Dallasu ale cítil novou šanci, v kempu patřil k nejlepším a kouč Nelson mu dával na hřišti hodně prostoru.

Welsch se dokonce občas protlačil do základní sestavy Mavericks a během dvou týdnů přípravného období nastřílel v průměru 16,3 bodu na utkání. "Takové zprávy přicházejí vždy hodně nečekaně, ale během víkendu se o nějakém trejdu už začínalo v klubu mluvit," vzkázal z USA Welsch.

"Je to překvapení pro Jirku i pro nás všechny, ale v NBA, kde o všem rozhodují především peníze, se může stát úplně všechno," hodnotil přesun českého hráče trenér reprezentace Michal Ježdík.

Hvězdná trojice

Plány na vítězství v soutěži spřádající Dallas při trejdu získal do sestavy nejlepšího bostonského trojkaře Walkera, účastníka letošního Utkání hvězd NBA. Vedle něj přichází další z bostonské základní sestavy, rozehrávač Delk, opačným směrem putují spolu s Welschem ještě LaFrentz i Mills a k tomu se Dallas vzdal ve prospěch rivala práva výběru v prvním kole příštího draftu.

Dohodu pro AP potvrdil majitel klubu z Texasu Mark Cuban s tím, že výměnu musí posvětit vedení NBA. Walker, jenž si za sedm sezón v Bostonu drží průměr 20 bodů na zápas, má vytvořit v novém klubu hvězdné trio s Němcem Nowitzkim a talentovaným Jamisonem, který byl ještě loni Welschovým spoluhráčem v Golden State.

Slušná perspektiva

Boston patří s 16 tituly mezi nejúspěšnější celky historie NBA, ten poslední ale vybojoval před sedmnácti lety. Ježdík by tam nyní pro českého basketbalistu viděl dobrou perspektivu.

"Celtics nyní budují nový tým, v posledních dvou letech vždy přešli první kolo play-off a jasně největší hvězdou je tam výborný střelec Pierce. Mám ale zprávy, že nemusí jít o poslední hráčskou výměnu, takže je otázka, jak to vše dopadne. Jen si vzpomeňte, jak loni Welsche draftovala Pihladelphia, aby ho za pár hodin přenechala Golden State," tvrdil Ježdík.

Reklama

Související témata: