Hlavní obsah

Volejbalisté Brna sáhli po odchodu sponzora k úsporným opatřením

BRNO

Odchod generálního sponzora RWE Transgas, kterému vyprší ke konci roku smlouva, přinutil extraligové volejbalisty Brna k razantním úsporným opatřením. Klub rozvázal smlouvy s legionáři Martinem Pipou, Tomášem Hollým, Martinem Jankovičem a Tomášem Malčíkem. Současně přerušil práci na projektu Finále 2013 i s VK Bratislava, odchází i sportovní ředitel a trenér Ivan Husár.

Článek

Poslední tým tabulky, který bude pokračovat v extralize s vlastními odchovanci, povede dosavadní asistent Martin Hroch. "Společnost RWE Transgas pokrývala polovinu rozpočtu extraligového klubu v částce okolo tří milionů korun. Navzdory mnoha jednáním se nám nepodařilo získat náhradu. Úspornými kroky chceme zabránit zadlužování klubu a usnadnit tak vstup novému potenciálnímu partnerovi," uvedl na dnešní tiskové konferenci místopředseda představenstva Martin Gerža. Opatření se nedotknou mládežnických klubů ani neovlivní stávající spolupráci se sportovním gymnáziem Ludvíka Daňka.

Současným cílem brněnských volejbalistů je zachránit extraligu s kádrem, který doplní hráči rezervního týmu. "Odešla kostra týmu, kterou jsme pracně skládali. Stávající hráči nyní musí dokázat, že mají na extraligu," poznamenal trenér Hroch.

Vedení klubu avizovalo možné ekonomické problémy už před zahájením sezony. Jednání s brněnskými radními zatím vedla pouze k morální podpoře.

"Už vstup do sezony nebyl snadný. Přišel jsem do Brna proto, že se v klubu velmi dobře pracuje s mládeží. Jsem si jistý, že bychom do dvou let bojovali o přední příčky. Těžko se mi odchází od rozdělané práce," posteskl si trenér Husár.

Brněnský mužský volejbal zažívá podobnou krizi už potřetí. Před více než třinácti lety nejdříve zanikl extraligový klub Hi-Tec Brno, který byl nástupcem slavné Zbrojovky. O dva roky později ukončil činnost i další extraligový tým ŽS Brno. Brno patřilo k baštám mužského volejbalu a líhni talentů. V letech 1968 a 1972 vyhrála tehdejší Zbrojovka nejprestižnější evropskou soutěž PMEZ a v roce 1990 získala naposledy titul ligového mistra.

Reklama

Související témata: