Hlavní obsah

Welsch uctil tradici - skóroval z první střely

BOSTON

Ve středečním přípravném zápase s Minnesotou nastoupil poprvé za Boston Celtics český basketbalista Jiří Welsch, který přišel v pondělí z Dallasu. Na hřiště se dostal ve 3. čtvrtině a když proměnil v koš hned svou první střelu, byl odměněn nadšenými ovacemi bostonských fanoušků. Welsch totiž nezklamal očekávání. Očekávání, které se připisuje každému nováčkovi Bostonu s číslem 44.

Článek

Když si měl Jiří Welsch vybrat u kustoda bostonského týmu číslo, které bude nosit na dresu Celtics v zápasech NBA, sáhl po čtyřiačtyřicítce. Ani v nejmenším přitom nemohl tušit, že bude nosit stejné číslo jako muž, který jej do Bostonu přivedl.  Dres s číslem 44 totiž kdysi oblékal současný generální manažer Celtics Danny Ainge. Muž, jenž na postu obránce odehrál v NBA 14 sezón a za Boston nastupoval v letech 1981-89.

Jakmile Ainge zpozoroval, že si Welsch na první trénink v novém působišti oblékl stejné číslo, jaké léta patřilo jemu, přispěchal k českému hráči s důležitou radou. "Řekl mi: Pro kohokoliv, kdo oblékne dres číslo 44, platí jedno pravidlo - neminout při první střele koš," řekl Welsch pro deník Boston Globe. Welsch tradici dodržel a Aingeova rada byla patřičným uvedením českého hráče do prostředí klubu s obrovskou tradicí a slavnou historií.

Welsch: Celtics jsou legenda

Welsch samozřejmě věděl o slavné minulosti klubu vyznávajícího bílo-zelené barvy a proto zdvořile novinářům řekl, že doufá, že v klubu stráví dlouhou kariéru a že zde bude moci dobře zdokonalovat svou hru. "Jsem rád, že jsem zde. Je vzrušující působit v klubu jako jsou Celtics. Dobře vím, že je to nejúspěšnější klub historie NBA - má nejvíce titulů, hrála zde spousta vynikajích hráčů, a pod stropem haly visí nejvíce vyřazených dresů, co jsem kdy v životě viděl."

Zatím ale neví, jakou roli bude hrát v týmu, do kterého byl vyměněn z Dallasu teprve v pondělí. "Ještě jsem nemluvil s trenérem, takže uvidíme," opáčil Welsch. "Jsem dobrý hráč a slušný střelec. Také jsem schopen předvádět komplexní hru po celém hřišti. To je to, s čím přícházím nabídnout Celtics své služby. Myslím, že mám dobrou šanci se zde prosadit,"  naznačil, že mu v nové štaci nechybí sebevědomí.

Ale ani v případě, že by se do halvního týmu Bostonu neprosadil, nehodlá to jen tak vzdát. "V mé první sezóně v NBA, kdy jsem za Golden State nehrál tolik, jak jsem si představoval, jsem se naučil velké trpělivosti."

Reklama

Související témata: