Hlavní obsah

Elhotová si váží toho, jak svojí kanonádou pomohla USK v Tarantu

TARANTO

Už dlouho se o ní mluví jako o zářivém talentu a té, která v dohledné budoucnosti ponese prapor českého ženského basketbalu. Kateřina Elhotová i v úterý večer dokázala, že nejde o prázdná slova.

Článek

Jednadvacetiletá vyhlášená střelkyně významnou měrou pomohla ZVVZ USK Praha k vítězství v prvním zápase osmifinále Evropské ligy v italském Tarantu (73:56), po němž jsou vysokoškolačky blízko ke svému prvnímu postupu do čtvrtfinále soutěže.

Celkem 21 zaznamenaných bodů, hned jedenáct v klíčové třetí čtvrtině, v níž USK vyrazil do trháku. Ale také třeba pět doskoků a 36 odehraných minut jasně hovoří o výrazném příspěvku Elhotové. "Pro mě je pokaždé hlavní tým, ale když mu můžu takhle pomoci, tak si toho hodně vážím," řekla po utkání v Tarantu Elhotová.

"Předvedly jsme super výkon a máme to skvěle rozehrané. Ale první povedený zápas nás nesmí uspokojit. Musíme chtít pořád víc, postoupit a v dalším kole zkusit to samé," uvedla Elhotová, která si 21 body i pěti doskoky v úterý vytvořila své osobní euroligové rekordy.

Temperamentní diváci ztichli a protáhli obličeje

Sama nerada mluví o individuálních výkonech, ale ten její byl v Tarantu velmi výrazný. Temperamentní italští diváci ztichli a zklamaně protáhli své obličeje, když Elhotová během čtyř minut ve třetí čtvrtině nasázela tři trojky, které symbolizovaly vítězný obrat USK. A česká reprezentantka si jako vždy užívala toho, když se jí ve vyhecované atmosféře začne dařit.

"Člověk se uklidní, když mu vyjde první střela," popisovala Elhotová. "Ale zase se budu opakovat. Klíčové bylo, že jsme v útoku hrály týmově, dobře si dávaly míč z ruky a já prostě byla tou, na kterou zbyly otevřené pozice. Příště to zase bude někdo jiný," odmítla vyzdvihování vlastního výkonu Elhotová, kterou těší ale i to, že už hodila za hlavu poměrně rozpačitý start do sezóny, v níž se jí střelecky tolik nedařilo.

"Po mistrovství jsem měla problémy s prstem na ruce a vypadla z basketbalového tréninku. Trvalo, než jsem se srovnala i s posunem trojky o půl metru. Ale už to je snad za mnou," věřila Elhotová.

Po úterním duelu si vysloužila řadu pochvalných slov. Její o patnáct let starší americká spoluhráčka DeLisha Miltonová-Jonesová někdy prý žasne nad tím, s jakou lehkostí se Elhotová vrhá do svých dalekonosných pokusů a nenechá se rozhodit tím, že před tím třeba nebyla tak úspěšná.

I v úterý Elhotová v prvním poločase dala "jen" pět bodů, ale pak se znenadání rozstřílela. "To je prostě Čaky (Elhotová). Je tak bezstarostná. Když se rozjede, těžko se zastavuje," uvedla Miltonová-Jonesová. "Takhle jí známe všichni. Ale někdy to musí brzdit, když jí to tolik nepadá," připomněl kouč USK Lubor Blažek, že Elhotová někdy bere až příliš odpovědnosti na sebe, byť se jí třeba v daný moment utkání tolik nedaří.

"Není to ale jen o nastřílených bodech, zápasy se odehrávají v takových vlnách. Radost mi udělá třeba to, když v obraně přes mě moje hráčka nedá body. To je pak povzbuzení i pro útok," líčila Elhotová.

I proti Tarantu si Elhotová na začátku vybrala slabší chvilku, až se po poločase nadechla ke skvělému představení. "V první čtvrtině šla ven, odpočinula si a pak hrála výborně. Ale hodně jí nastartoval týmový výkon po poločase. Nedá se ale vyzdvihnout jen ona, třeba Petra Kulichová nám také moc pomohla, i když není tak vidět," připomněl Blažek výkon pivotky, která se blýskla osmi body a dvanácti doskoky.

Petra Kulichová (uprostřed) se blýskla dvanácti doskoky.foto: ČTK/Kateřina Šulová

Elhotová má i přes svůj relativně nízký věk už mnoho zkušeností, prestižní Euroligu hraje čtvrtým rokem, loni na podzim na mistrovství světa v České republice byla také součástí stříbrné reprezentace. Teď sní o úspěchu s týmem. Už dvakrát zažila, když USK v euroligovém play off vypadl v prvním kole po soubojích s favorizovanými celky Spartaku Moskva a Valencií.

V souboji s Tarantem věří v prolomení historické bariéry a první průnik USK mezi elitní evropskou osmičku. "Snad to zlomíme. Pro mě bylo smutné, že jsme se za ty roky v play off v minulých letech nikam moc neposunuly. Odvetu s Tarantem ale snad i s našimi fanoušky za zády zvládneme. Ale Italky se nevzdají," upozornila Elhotová před páteční odvetou, po níž USK bude v případě druhé výhry slavit postup.

Reklama