Hlavní obsah

Bílí muži umějí skákat, vyvrací předsudek basketbalista Minnesoty Love

NEW YORK

Pivot basketbalistů Minnesoty Timberwolves Kevin Love odehrál v pondělí proti Dallasu 51. zápas NBA v řadě, v němž nasbíral minimálně deset bodů a deset doskoků. Vyrovnal tak rekord soutěže, který v letech 1978 až 1979 vytvořil legendární Moses Malone. V této sezóně Love jednoznačně dominuje lize pod oběma koši a vyvrací rozšířený předsudek, že bílí muži neumějí skákat.

Foto: Eric Miller , Reuters

Kevin Love (vpravo) a jeho perfektní práce pod košem.

Článek

Dvaadvacetiletý rodák z Kalifornie je synem bývalého hráče NBA Stana Lovea, jenž v 70. letech oblékal dresy Baltimoru Bullets a Los Angeles Lakers, a tak malý Kevin měl už od dětství k basketbalu velmi dobrý vztah. Vášeň pro tento sport ale získal, až když mu otec pouštěl záznamy derby mezi Lakers a Bostonem Celtics, kde si oblíbil Billa Waltona a Larryho Birda, kteří se stali jeho vzory. Později své basketbalové schopnosti rozvíjel sledováním zápasů hvězd, jakými byli Hakeem Olajuwon, David Robinson, Charles Barkley nebo Michael Jordan.

Od mládí lákal pozornost skautů

Odpozorované dovednosti si poté zkoušel při zápasech za střední školu Lake Oswego Lakers, kde se rázem stal největší hvězdou a lákal pozornost skautů, když hned v prvním roce nasbíral v průměru 25 bodů a 15 doskoků. Středoškolskou kariéru zakončil překonáním 50 let starého rekordu státu Oregon v nastřílených bodech.

Následně ho získala kalifornská univerzita UCLA, kam chodili mimo jiné právě jeho vzor Walton, ale také například první Čech v NBA Jiří Zídek. Na vysoké škole si připsal i neoficiální rekord, když při rozcvičce dal koš od koncové čáry, tedy na vzdálenost 29 metrů. Na UCLA však vydržel jen dva roky, než ho jako pátého v pořadí v roce 2008 draftoval do NBA Memphis, hned po jeho spoluhráči z univerzity Russellu Westbrookovi, a následně ho vyměnil do Minnesoty.

Pomohl vybojovat zlaté medaile

Po dvou sezónách, kdy se postupně zlepšoval, přišel klíčový moment loni v létě, kdy byl 208 cm vysoký pivot nominován do americké reprezentace pro mistrovství světa, kde pomohl vybojovat zlaté medaile. V sezóně se pak stal hlavní oporou Minnesoty a i přes ne zrovna vydařené výsledky týmu je nejdominantnějším hráčem pod oběma koši.

Poprvé se do historických tabulek zapsal v listopadovém utkání s New Yorkem Knicks, kdy se stal prvním hráčem od roku 1982, který nasbíral v jediném utkání přes 30 bodů a 30 doskoků. V dosavadním průběhu sezóny se již dvanáctkrát dostal přes 20 doskoků a devětkrát přes 30 bodů. Především však si již v 51 zápasech za sebou připsal double-double, naposledy v pondělí proti Dallasu díky 23 bodům a 17 doskokům. To nedokázal ani legendární Wilt Chamberlain, který je rekordmanem v doskocích.

Vyhlášený střelec trojek

Love, který je také vyhlášeným střelcem trojek, v této sezóně již nasbíral téměř tolik doskoků jako nejlépe doskakující hráč minulé sezóny Dwight Howard z Orlanda za celý uplynulý ročník. Spolu s Blakem Griffinem z Los Angeles Clippers pak dává vzpomenout na hvězdy 90. let Charlese Barkleyho a Dennise Rodmana, kteří také, ač nebyli zrovna nejvyššího vzrůstu, vládli v doskocích celé lize.

Love však sbírá odražené míče s takovou lehkostí, že by si ještě k tomu mohl zpívat jako jeho strýc Mike, který byl členem legendární kapely Beach Boys. Možnost překonat Maloneův rekord bude mít ve středu, kdy Timberwolves nastoupí proti Indianě Pacers.

Reklama