Hlavní obsah

Basketbalisté Británie si zahrají na OH v Londýně

LONDÝN

Mezinárodní basketbalová federace FIBA rozhodla, že reprezentační výběry mužů i žen Británie se mohou zúčastnit olympijských her 2012 v Londýně.

Foto: Frank Polich , Reuters

Luol Deng (9) si zahraje na OH.

Článek

Zatímco v ostatních kolektivních sportech měla družstva pořádající země účast jistou, basketbalisté kvůli slabým výsledkům v minulosti museli prokázat svoji konkurenceschopnost. To se Britům podařilo, neboť FIBA v na svém sjezdu v Lyonu rozhodla o začlenění mužské i ženské reprezentace do olympijského turnaje v Londýně.

Vzestupu britského basketbalu pomohlo sloučení anglické, skotské a velšské federace v roce 2006. V nominaci britského týmu mužů by v Londýně neměly chybět ani hvězdy NBA Luol Deng z Chicaga a Ben Gordon z Detroitu. "Jsem opravdu nadšený, čekali jsme na toto rozhodnutí velmi dlouho. Stálo nás to dost sil. Je to skvělé pro britský basketbal, kterému to pomůže v dalším vzestupu," řekl tahoun britské reprezentace Deng.

Mužský výběr Británie si na olympiádě zahrál pouze v roce 1948 na předchozích hrách v Londýně. Aktuálně se v žebříčku FIBA nachází na 56. místě, tedy na stejném místě jako česká reprezentace. Ta v létě 2008 s Brity dvakrát prohrála v kvalifikaci o mistrovství Evropy 2009.

Reklama