Hlavní obsah

Basketbalisté Nymburka po boji s Novým Jičínem opět ovládli pohár

OPAVA

Basketbalisté Nymburka vyhráli popáté za sebou Český pohár. Ve finále zdolali po velkém boji Nový Jičín 86:85 po prodloužení, i když ve třetí čtvrtině prohrávali už o dvanáct bodů. Třetí místo v závěrečném turnaji, kterého se podle nového formátu zúčastnilo osm týmů, vybojoval Děčín díky vítězství nad Prostějovem 82:69.

Článek

Nymburk prakticky celé finálové utkání prohrával. Skvěle hrající novojičínský Muirhead dal v úvodní čtvrtině 11 bodů a byl nejlepším mužem na hřišti.

Nymburským se střelecky nedařilo. Pivot Štimac neproměnil několik šancí a Nový Jičín rázem vedl o 11 bodů. Náskok však neudržel. Simmons dvěma koši dokázal do poločasu snížit rozdíl na pět bodů. Precizní obrana a přesná střelba z dálky přinesla Novojičínským ve třetí části dvanáctibodové vedení.

Ještě na začátku čtvrté desetiminutovky měl Nymburk sedmibodové manko, ale zhruba po čtyřech minutách bylo vyrovnáno. Rozehrávač Nissim dal koš na 72:72. Pak ještě trestnými hody skóre otočil a zpečetil devítibodovou šňůru sedminásobných českých šampionů.

Oboustranné chyby v poslední minutě závěr utkání hodně zdramatizovaly. Muirheadovi utekl míč míč do autu, ale Šarovič devět sekund před sirénou vyrovnal na 80:80 a vykřesal ještě Novému Jičínu naději.

V pětiminutovém prodloužení padaly koše jen při trestných hodech. Minutu a půl před koncem proměnil pouze jeden ze dvou Jurečka a favorizovaní Středočeši ve zbytku nastavení nejtěsnější náskok udrželi.

"Nový Jičín je dobrý tým, který byl většinu zápasu lepší, a já jsem rád, že jsme dokázali vyhrát. Na mužstvu se projevila únava, za 18 dní jsme sehráli devět zápasů," uvedl nymburský kouč Ronen Ginzburg, jehož tým ještě v úterý dohrával závěr Jadranské ligy. "Celý zápas jsme byli lepší, ale v závěru nám došly síly, a to rozhodlo," litoval trenér poraženého celku Zbyněk Choleva.

V souboji o třetí místo zářil děčínský Pavel Houška, který přispěl k výhře 29 body a 17 doskoky.

Reklama