Hlavní obsah

Favorité Západu v úvodu play off NBA selhali

LOS ANGELES

Poprvé od sezóny 1983/84, kdy v NBA začalo do play off postupovat osm týmů z každé konference, se stalo, že nasazená jednička i dvojka Západu či Východu prohrály úvodní zápas na své palubovce. San Antonio totiž v neděli večer podlehlo Memphisu 98:101 a Los Angeles Lakers nestačilo na New Orleans.

Foto: Lucy Nicholson , Reuters

V dresu Hornets famózně zahrál rozehrávač Chris Paul (vlevo).

Článek

Pro Grizzlies to bylo vůbec první vítězství v play off v historii. Domácí celek ještě ve třetí čtvrtině vedl o 10 bodů, ale Memphis dokázal manko stáhnout a jít do vedení. Ve vyrovnané koncovce vrátil Spurs do hry pomocí dvou trojek náhradník Matt Boner, ale 23 vteřin před koncem za vyrovnaného stavu o výsledku rozhodl trojkou hostující Shane Battier.

Memphis se mohl opřít o výkon svých podkošových hráčů. Zach Randolph nasbíral 25 bodů a 15 doskoků, Marc Gasol přidal 24 bodů s 9 doskoky. V domácích barvách byl nejlepším střelcem Tony Parker s 20 body.

Hráči Lakers potvrdili bídnou formu

Hráči Los Angeles Lakers potvrdili svoji bídnou formu ze závěru základní části prohrou 100:109 s New Orleans. Lakers většinu zápasu prohrávali a jejich výkon působil dost rozpačitě. Kobe Bryant sice dělal, co mohl, nastřílel 34 bodů s padesátiprocentní úspěšností, ale ze spoluhráčů se k němu přidal už jen Ron Artest s 16 body.

Velkým zklamáním byl výkon Paua Gasola, který trefil pouze dvě střely z devíti pokusů a připsal si jen osm bodů. V dresu Hornets famózně zahrál rozehrávač Chris Paul, jenž k nastříleným 33 bodům připojil 14 asistencí.

První prohra v historii

Pro trenéra domácích Phila Jacksona to byla vůbec první prohra v historii, pokud jím vedený celek hrál úvodní zápas vyřazovacích bojů na svém hřišti. "Byli jsme všude pozdě. Oni byli agresivní, my ne. Nemyslím si, že by hráči soupeře podcenili, ale zatím si prostě neuvědomili, co všechno musí udělat pro vítězství," řekl Jackson po utkání.

V dalším nedělním souboji si Oklahoma poradila s Denverem 107:103. Na výhře Thunder měli opět lví podíl její mladé hvězdy.  Kevin Durant nastřílel 41 bodů, Russell Westbrook přidal 31. I přes výkony tohoto dua byl Denver dlouho ve hře, ale od stavu 101:100 tři minuty před koncem hráči Nuggets minuli všech pět střel. V jejich dresu výborně zahrál pivot Nene, který nasbíral 22 bodů a 8 doskoků, přičemž v průběhu utkání na několik minut odstoupil kvůli zranění kolena, do utkání se ale ještě stihl vrátit.

Kevin Durant (vlevo) nastřílel 41 bodů.foto: Reuters/Chris Carlson

Sérii dvou slavných celků na Východě lépe odstartoval Boston, který porazil na své palubovce New York 87:85. O výhře domácích rozhodl trojkou 12 vteřin před koncem Ray Allen, který celkem nastřílel 24 bodů. Carmelo Anthony minul na druhé straně potenciálně vítěznou střelu, čímž jen podtrhl svůj bídný výkon ve druhé půli, ve které minul 10 z 11 střel. Nejlepším střelcem utkání byl jeho spoluhráč Amare Stoudemire s 28 body. Za zmínku stojí i výkon domácího Jermaina O'Neala, který za 22 minut trefil 12 bodů, když ani jednou neminul.

1. kolo play off NBA:
Východní konference - 1. zápas:
Boston - New York 87:85.
Západní konference - 1. zápasy:
San Antonio - Memphis 98:101, LA Lakers - New Orleans 100:109, Oklahoma City - Denver 107:103.

Reklama