Hlavní obsah

Portland vyrovnal sérii s Dallasem díky famóznímu obratu

PORTLAND

Basketbalistům Portlandu se povedlo vyrovnat sérii prvního kola play-off NBA s Dallasem na 2:2 díky vítězství 84:82, které vybojovali v sobotním utkání, přestože ve třetí čtvrtině prohrávali už o 23 bodů. První výhru si připsala Indiana, která ve čtvrtém zápase porazila doma Chicago 89:84. Memphis nadále trápí favorizované San Antonio, nad kterým zvítězil na svém hřišti 91:88.

Foto: Rick Bowmer, ČTK/AP

LaMarcus Aldridge z Portlandu (vlevo) - ilustrační foto.

Článek

Dallas vedl v poločase pouze o dva body, ale Portland v úvodu třetí části minul 15 střel z pole za sebou, díky čemuž šli Mavericks do vedení 64:41. Hráči Trail Blazers ale dokázali manko stáhnout. Vítězný koš dal Brandon Roy 39 sekund před koncem. Na jeho dvoubodovou střelu o desku hosté už nedokázali odpovědět, ačkoli dobré trojkové pozice měli Jason Kidd i Jason Terry. Otočit více než dvacetibodový deficit v play-off se naposledy povedlo v roce 2008 Bostonu ve finále proti Los Angeles Lakers.

Hrdina sobotního utkání Roy prodělal v lednu operace obou kolenou a po únorovém návratu se těžko smiřoval s pozicí náhradníka. Po druhém utkání série s Dallasem, kdy odehrál pouhých osm minut a nedal jediný bod, vyjádřil svou nespokojenost s rolí v týmu. "Lhal bych, kdybych říkal, že jsem nebyl zklamaný či nespokojený. Vždy jsem si myslel, že se tu se mnou bude zacházet lépe," uvedl Roy. Před třetím zápasem se veřejně omluvil a poté 16 body pomohl k první výhře v sérii. V sobotu stihl za 24 minut na hřišti 24 bodů. Z toho 18 nastřílel v poslední čtvrtině a navíc těsnou obranou zmařil Terrymu případnou vítěznou střelu v poslední sekundě.

Indiana v každém zápase s Chicagem vedla v poslední čtvrtině, ale Bulls dokázali třikrát utkání otočit. Ve čtvrtém zápase se jim to málem povedlo znovu, Pacers však vedení nakonec udrželi. Domácí vedli pět minut před koncem o 16 bodů, ale patnáct vteřin před závěrečnou sirénou už to bylo pouze o bod. Pevné nervy na čáře trestného hodu prokázal Danny Granger a Indiana dokázala odvrátit hladkou prohru 0:4 v sérii.

Historicky první výhra Memphisu na domácí půdě v play-off

Granger domácí táhl po celý zápas, nastřílel 24 bodů a 10 doskoků. Opět se moc nedařilo Derricku Roseovi, který sice k 15 bodům připojil 10 asistencí, ale jeho střelba byla tragická. Trefil jen šest z 22 střel z pole. Na to mohlo mít vliv lehké zvrtnutí kotníku, které si přivodil v první čtvrtině, utkání však dohrál. Za stavu 3:1 na zápasy se série vrací do Chicaga, kde se bude hrát v úterý.

Memphis oslavil historicky první vítězství na domácím hřišti v play-off. Velkou měrou k němu přispěl pivot Zach Randolph, autor 25 bodů, jenž navíc dal vítěznou trojku. Hosty táhl Manu Ginobili s 23 body, ale nedokázal zakončit poslední útok zápasu. Po základní části osmý Memphis vede v sérii 2:1 a má nakročeno k vyřazení nasazené jedničky Západní konference, což se naposledy povedlo týmu Golden State, který v roce 2007 poslal ze hry Dallas.

1. kolo play-off NBA:
Východní konference:
Indiana - Chicago 89:84 (stav série 1:3).
Západní konference:
Memphis - San Antonio 91:88 (stav série 2:1), Denver - Oklahoma City 94:97 (stav série 0:3), Portland - Dallas 84:82 (stav série 2:2).

Reklama