Hlavní obsah

James a Wade z Miami udolali Boston a jsou v semifinále NBA

MIAMI

Basketbalisté Miami jsou prvními finalisty play off Východní konference NBA. Pod vedením Dwyanea Wadea a LeBrona Jamese porazili v pátém utkání Boston 97:87 a sérii vyhráli 4:1. V Západní konferenci se ligovému semifinále přiblížila Oklahoma, která po jednoznačném domácím vítězství 99:72 vede v sérii s Memphisem 3:2.

Foto: Damon Higgins, ČTK/AP

Strůjci vítězství Miami v objetí. LeBron James a Dwyane Wade po postupu do semifinále.

Článek

Po obhájcích titulu Los Angeles Lakers vypadl z play off i druhý finalista minulé sezóny Boston. Celtics ale dlouho drželi v Miami naději na prodloužení série, měli po většinu utkání navrch a domácí vděčili jen Wadeovi za to, že se drželi na dostřel. Ještě v poslední čtvrtině vedl Boston 87:81, ale v závěrečných čtyřech minutách jeho hráči žádný další bod nepřidali a zbytek utkání prohráli 0:16.

Wade nastřílel 34 bodů a doskočil 10 míčů, v koncovce hrál ale prim James. Při závěrečně šňůře se postaral o osm bodů a uzavřel svůj účet na 33 bodech. V utkání trefil pět ze sedmi trojek.

"Ti dva jsou monstra" 

"Ti dva (Wade a James) jsou monstra. Když se oni začnou trefovat, je velmi těžké je porazit," hlesl po zápase trenér Celtics Doc Rivers.

Boston táhl Ray Allen s 18 body, ale na hře hostů bylo znát pochroumané zdraví Rajona Ronda, který nebyl příliš aktivní a zůstal na šesti bodech. Silné trio Bostonu (Allen, Pierce, Garnett) prohrálo vzájemný souboj s trojicí hvězd Miami (James, Wade, Bosh) 45:81.

Heat teď budou čekat, zda se jejich soupeřem stane Chicago, nebo Atlanta. Bulls zatím vedou 3:2.

Grizzlies propadali ve všech směrech

V Oklahomě byla vyrovnaná pouze první čtvrtina (17:17), poté si domácí vypracovali dvouciferný náskok, který až do konce zápasu navyšovali a nakonec zvítězili největším rozdílem v dosavadní sérii. Přitom paradoxně Kevin Durant byl nejlepším střelcem s "pouhými" 19 body a Russel Westbrook zůstal na 11. V dosavadním průběhu série se toto duo postaralo o víc než polovinu bodů svého týmu.

Kevin Durant byl nejlepším střelcem Oklahomy s "pouhými" devatenácti body.foto: Reuters/Steve Sisney

Memphisu se toho ve středečním utkání moc nepovedlo. Standard si udržel pouze Marc Gasol s 15 body. Grizzlies výrazně propadli také v doskakování (33:50). "Problém nebyl ani tak v únavě jako v úsilí. Když jsme začali prohrávat, moc lehce jsme se vzdali nadějí na zvrat," řekl Gasol.

Oklahoma s mečbolem 

Série se v pátek vrátí do Memphisu, kde může Oklahoma rozhodnout o postupu do finále Západní konference. Tam už na svého soupeře čekají Dallas Mavericks.

Výsledky 2. kola play off NBA:
Východní konference - 5. zápas:
Miami - Boston 97:87 (konečný stav série 4:1).
Západní konference - 5. zápas:
Oklahoma City - Memphis 99:72 (stav série 3:2).

Reklama

Související témata: