Hlavní obsah

Nymburk vybojoval první semifinálovou výhru až po prodloužení

PRAHA

Semifinálové série ligy basketbalistů začaly domácími výhrami favoritů, mistrovský Nymburk se ale na první bod proti Děčínu nadřel a výhru 66:63 slavil až po prodloužení. Prostějov naproti tomu s přehledem porazil Pardubice 85:70.

Článek

V Nymburce se odehrála urputná bitva, které dominovaly obrany. Ty měly za následek, že žádné z mužstev se nedostalo ani na čtyřicetiprocentní úspěšnost při střelbě a Nymburk byl dokonce nakonec rád za 31 procent. Obhájce prvenství se ale přece jen dopustil menšího počtu ztrát míče (12:16) a také nepatrně lepší bilance doskakování (40:37) nakonec převážila výsledek vyrovnaného zápasu na stranu favorita.

K výhře měl ale v normální hrací době nakonec blíž Děčín, jenže z posledního útoku po oddechovém čase se netrefil nejlepší střelec zápasu William Hatcher ani Pavel Houška, který s klaksonem zaznamenal svoji jedenáctou neúspěšnou střelu z 11 pokusů z pole. Pak sice otevřel skóre v prodloužení, ale Severočechům nakonec nestačilo ani vedení 60:57. Pěti body rozhodl zápas Afik Nissim.

"Byl to typický zápas play off. Oba týmy hrály skvělou obranu. My jsme byli nervózní při střelbě z dálky, nevím, čím to je způsobené, možná tou přestávkou bez zápasů. Na konci jsme ale ukázali charakter," řekl domácí trenér Ronen Ginzburg, jehož tým měl delší volno než Děčín vzhledem k hladké výhře v prvním kole 3:0 nad USK Praha.

Děčínský kouč Pavel Budínský litoval dvou neúspěšných střel v závěru. "Byli jsme velmi blízko k senzaci. V prodloužení bylo vidět, že jsou oba týmy unavené, ale Nissim byl v závěru schopný proměnit těžké klíčové střely," řekl.

Prostějov si proti Východočechům už v první čtvrtině vypracoval dvouciferný náskok, těžil z množství ztrát (16) hostů a vedení až do konce utkání kontroloval. Nejlepším střelcem zápasu byl s 19 body Benas Veikalas, také čtyři jeho spoluhráči ve výrazně vyrovnanějším domácím kádru skórovali dvouciferně.

Série na tři vítězství budou pokračovat v úterý v Pardubicích a ve středu v Děčíně.

Reklama