Hlavní obsah

Štokr tuší, že od něj budou chtít fanoušci na ME supervýkony

PRAHA

Volejbalista Jan Štokr si na sebe upletl bič. S italským Trentem v sezoně vyhrál všechno, co se dalo. Po vítězství v Lize mistrů a triumfu na mistrovství světa klubů ovládl také italskou ligu, a proto není divu, že se od obrovitého univerzála budou očekávat skvělé výkony i v národním dresu.

Článek

Osmadvacetiletý hráč by měl být stejně jako loni na mistrovství světa v Itálii, kde Češi skončili desátí, hlavní postavou výběru kouče Jana Svobody i na zářijovém mistrovství Evropy ve skupině v Karlových Varech. "Asi jsem si to zavařil sám, že lidi po mě budou chtít supervýkony," tušil 206 centimetrů vysoký Štokr, že ponese na bedrech velkou zodpovědnost.

"Důležitá bude příprava celého týmu. A myslím, že jedinou cestou jak uspět je hrát jako loni na mistrovství světa: mít ze hry dobrý pocit a bavit se volejbalem," řekl.

Štokr si poprvé vyzkoušel nový dres, které budou volejbalisté na Evropě oblékat, a spolu s kapitánem Ondřejem Hudečkem si zahráli na 'modelky'. "Lépe se cítím na hřišti, ale konečně máme originální dres. Je vyvedený hezky v trikolóře a doufám, že nám přinese úspěch. Není ale důležité, v čem se hraje, ale jak," podotkl Štokr.

Evropský šampionát začne za tři a půl měsíce, a tak Štokr ještě na turnaj o nejlepší tým kontinentu tolik nemyslí. "Trochu to na mě dýchlo, když jsem si vzal ten dres, ale opravdu to začne, až se sejdeme na soustředění," řekl Štokr směrem k 20 červnu, kdy reprezentace zahájí v Benešově přípravu kondičním kempem.

Volno strávil v Telči

Po úspěšné sezoně Štokr uplynulých čtrnáct dnů odpočíval. Nejel na žádnou exotickou dovolenou, po osmi měsících v Itálii se těšil domů do Telče. "Za rodinou, kamarády, pokecat o jiných věcech než o volejbalu," řekl.

Taky se snaží hodně věnovat skoro ročnímu synovi. "Manželka se synem jsou se mnou v Itálii a jsou velkou oporou. Je dobré někoho mít, když se nedaří nebo je člověk unaven," řekl.

Především na začátku angažmá v Trentu se musel vyrovnávat s velkým tlakem. Fanoušci od něj hodně očekávali. "Byl jsem od nich bombardován vzkazy, že budu muset makat, abych se vyrovnal předchůdcům. Ale nerozhodilo mě to, měl jsem důvěru a podrželi mě hráči. Ač jsou hvězdy, nemají manýry," řekl Štokr.

Vedení hvězdného klubu i diváků si svými výkony získal na svou stranu. Sezonu potrhl ve finále italské ligy, v němž dirigoval výhru nad Cuneem a byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem zápasu. "Ráno před zápasem mi trenér řekl, že na mě vyvíjel v sezoně cílený tlak, aby mě připravil důležité zápasy, a ať si finále užiju, že na mě nebude mluvit. Zároveň mě ale podporoval a myslím, že se to vyplatilo," prohlásil Štokr.

Silná psychika může Štokrovi pomoci i při mistrovství Evropy, protože pod tlakem, že se od ně hodně čeká, se v Karlových Varech určitě ocitne. "Myslím, že jsem za ten rok v Trentu zocelený a zvykl jsem si hrát důležité zápasy. Dokázal jsem hrát víc uvolněný a doufám, že se budeme na Evropě volejbalem bavit," zopakoval.

Reklama

Související témata: