Hlavní obsah

Basketbalisté Nového Jičína nenašli sponzora a po devatenácti letech opouštějí ligu

NOVÝ JIČÍN

Basketbalisté Nového Jičína se nepřihlásili do příštího ročníku nejvyšší soutěže. Bývalý mistr nenašel generálního sponzora a po devatenácti sezonách opouští ligu. Klub to dnes oznámil v tiskovém prohlášení.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Důvodem odstoupení jsou ekonomické potíže, se kterými se novojičínský celek v poslední době potýkal. Podobný scénář byl ve hře už před rokem, ale finanční prostředky se nakonec podařilo zajistit a tým dokončil letošní sezonu na šestém místě.

"Generálního partnera jsme hledali dlouhodobě. Od letošního února se navíc potýkáme s platební neschopností, která je způsobena neplněním závazků z podepsaných smluv. Bylo by proto nezodpovědné za těchto nejistých okolností vstupovat do další sezony," uvedl mluvčí klubu Milan Dvořák.

Klubový rozpočet se v minulých sezonách pohyboval zhruba kolem 15 milionů korun. Před posledním ročníkem byl po odchodu hlavního partnera, společnosti Geofin, snížen o dva miliony, klubu přitom výrazně pomohla mimořádná třímilionová dotace města. Takovou sumu by však nyní nedal dohromady.

Mužský basketbal v Novém Jičíně nezanikne, tým převezme místo po své rezervě a bude působit na amatérské úrovni ve druhé lize. Podle Dvořáka bude vedení pokračovat ve shánění nových partnerů. "Do nejvyšší soutěže se chceme vrátit. Kdy to bude, to se bude odvíjet od jednání s potenciálními partnery," řekl Dvořák.

Basketbalisté z Nového Jičína v elitní soutěži účinkovali od svého postupu v roce 1992 nepřetržitě devatenáct let. V sezoně 1998/99 získali titul a osmkrát skončili v lize druzí. Pětkrát se stali vítězi Českého poháru.

Už dříve se rozhodlo nepokračovat v nejvyšší soutěže basketbalistů z finančních důvodů Brno, které však svůj původní návrh na odhlášení vzalo zpět a teprve by mělo vynést definitivní stanovisko.

"Zatím je všechno v rovině jednání. Budu mluvit o této možnosti v úterý s panem primátorem. Všechno je ale spíše v teoretické rovině, jen město první basketbalovou ligu financovat nemůže," řekl ČTK radní městské části Brno-Kohoutovice Jiří Zorník.

Jednou z možností je, že by nejvyšší soutěž v týmu hráli junioři. "Máme v Brně širokou základnu mladých hráčů. Ovšem první liga potřebuje minimální rozpočet osm milionů korun. Pod tuto hranici nelze jít. Jsem schopen být nápomocen, ale na všechno je málo času," uvedl bývalý úspěšný trenér Brna Miroslav Pospíšil, který se nyní věnuje mládeži.

Plán rozšíření nejvyšší soutěže na čtrnáct účastníků dostává pořádné trhliny. Postupu do NBL se totiž vzdal kvůli nedostatečnému finančnímu krytí druholigový Jindřichův Hradec.

"Je to samozřejmě velká komplikace. Ale rozhodnout si to musí kluby na čtvrtečním zasedání v Pardubicích. Tam by se měl schválit počet účastníků a hrací systém. Po čtvrtku bude jasno," řekl ČTK sportovní ředitel České basketbalové federace Zdeněk Ringsmuth.

Podle něj se k nabídce na start mezi elitou kladně staví v Ústí nad Labem.

Reklama

Související témata: