Hlavní obsah

Jícha má jediné přání: na čtyři týdny zapomenout na házenou

PRAHA

Nejlepší házenkář světa Filip Jícha má po skončení náročné a úspěšně sezóny jediné přání: po dobu čtyřtýdenní dovolené zapomenout na házenkářský míč a do ruky brát maximálně jeho menší golfovou obdobu. Poslední měsíc před sobotním vrcholem kvalifikace mistrovství Evropy neměl jiné přání, než aby už mohl z hlavy házenou vypustit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Filip Jícha s trofejí pro nejlepšího házenkáře světa

Článek

I hráč, kterého uznává celý házenkářský svět, občas potřebuje zapomenout na to, co ho živí. Zhruba 65 utkání, do nichž v posledním roce nastoupil, mu vzaly hodně energie. "I na posledních dvou zápasech národního týmu bylo zřejmě, jak to pro nás všechny byla dlouhá a namáhavá sezóna. Pro mě o to delší, že jsem se zúčastnil s Kielem mistrovství světa klubů, které jsme naštěstí dokázali vyhrát," připomněl jeden z úspěchů.

Klíčové bývá vítězství v Bundeslize, jenže to letos jeho klubu sebral Hamburk. "O to náročnější pak bylo na závěr sezóny hledat sílu, když jsme dlouho dopředu věděli, kdo bude mistrem. Sice jsme jim to ve vzájemném duelu zkomplikovali, ale to bylo všechno. Náplastí muselo být vítězství v Německém poháru," zmínil se o druhém týmovém triumfu.

Hlavní individuální trofej získal v lednu, kdy byl vyhlášen nejlepším házenkářem světa, v sobotu večer obhájil vítězství v české anketě. Ta definitivně uzavřela i českou sezónu, která skončila postupem mužstva na mistrovství Evropy.

Jícha si pochvaluje vrchol uprostřed sezóny

"I když jsme si na závěr zkomplikovali postup prohrou v Řecku, není důvod být sebekritický. Únava hrála velkou roli, přesto jsme to nakonec zvládli a můžeme se těšit na šampionát," radoval se Jícha, podle kterého budou hráči uprostřed sezóny na lednovém ME v Srbsku ve zcela jiném rozpoložení. "Je fajn, že v házené přichází reprezentační vrchol vždy v polovině ročníku. Nedokážu si představit, že bychom hráli na závěr sezóny, jako třeba fotbalisté," řekl Jícha na setkání s novináři.

Pro řadu zkušených hráčů to bude poslední možnost uspět na mezinárodní scéně. "Příprava na turnaj nebude dlouhá, ale můžeme hrát vyrovnaně v podstatě s každým. Neříkám, že každého soupeře budeme pravidelně porážet, ale určitě máme tým, který může překvapit a tím myslím nejen postup ze skupiny," tvrdil Jícha.

Těší se na rodinu a spánek

Budoucnost reprezentace je však ve hvězdách. Jícha a další hráči střední generace sice budou pokračovat, jenže Jan Filip a jiní třicátníci se chystají do házenkářského důchodu a za nimi zeje mezera. "Zůstávám sice mírným optimistou, ale vidím, že ve věku třiadvaceti let nemáme hráče, kteří by odcházeli do zahraničí a to se asi časem projeví," uvedl Jícha.

Teď má ale v hlavě především plány na dovolenou, která mu skončí 14. července nástupem do přípravy v Kielu. "Budu se věnovat rodině, hodně času také prospím ve své posteli, což v sezóně není moc častý jev, a vyrazím na tradiční kempy pro házenkářský potěr v Třeboni a Litovli. No a také chystáme s kamarády házenkáři vlastní golfovou tour," připomněl týdenní cestu po domácích resortech.

Letos dostal Jícha na starost nachystat sérii se svým klubovým parťákem Danielem Kubešem. "Věnovali jsme přípravě hodně času. V klubu nám už často nadávali, že mluvíme jen o golfu. Ale příprava musela být důkladná, podrobnosti známe pouze my dva. Sraz máme za týden v jednom pražském hotelu a nikdo z kluků neví, kam vyrazíme. Pouze tuší, že to bude na Moravu. Během kvalifikačních zápasů z toho byl Honza Filip hodně zapšklý," prohlásil Jícha.

Reklama

Související témata: