Hlavní obsah

Motivace mi neschází, říká nejstarší volejbalový reprezentant Petr Konečný

V domovském Liberci tráví dovolenou český volejbalový reprezentant Petr Konečný. Má za sebou úspěšnou klubovou sezónu ve francouzském Tours, ale už v pondělí ho čeká nástup na soustředění s národním týmem. „Ve svých šestatřiceti letech jsem asi nejzkušenějším a určitě nejstarším členem současné reprezentace. Ale motivace mi neschází a chci se dobře připravit na podzimní mistrovství Evropy,“ řekl Konečný v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

Jak dlouho už vlastně působíte v zahraničí?

Od roku 1999, tedy dvanáct let. Ale česky jsem nezapomněl (smích).

Můžete shrnout svoje klubové štace?

Z Dukly Liberec jsem šel nejprve do Belgie. Po roce jsem zamířil na tři sezóny do rakouského Innsbrucku. A teď jsem už osm let ve Francii, pět let jsem byl v Arago de Sete a tři roky jsem už v Tours. Na každý klub rád vzpomínám. Tours - to je evropská špička. Loni jsme vyhráli titul i pohár, byli jsme mezi posledními osmi v Lize mistrů.

Neláká vás návrat do české extraligy?

Zatím ne. Ještě mám smlouvu v Tours a věřím, že v zahraničí minimálně rok vydržím.

Jaké postavení má volejbal v Tours?

Je tam nejpopulárnějším a nejsledovanějším sportem. Místní fotbalisté hrají „až“ druhou ligu.

Loni jste se vrátil po dlouhé době do reprezentace. Co to pro vás znamená?

Byl jsem s týmem na mistrovství světa v Itálii a vedení reprezentace se moje působení asi zalíbilo natolik, že zůstávám v kádru i nadále. Nechal jsem se přemluvit, abych startoval i na letošním mistrovství Evropy.

Jak jste strávil dovolenou?

V Tours jsme skončili 14. května, takže jsem měl volno měsíc a pár dní k tomu. Byl jsem hlavně v Liberci, kde jsem si chodil s kamarády zahrát za Sokol Růžodol. Znám se s ředitelem liberecké volejbalové Dukly Šimoníčkem a trenérem Nekolou. Ale se současnými hráči v kontaktu nejsem.

Co očekáváte od přípravného bloku reprezentace?

Máme úvodní soustředění v Benešově u Prahy. Pak přijdou přípravné zápasy v Budějovicích proti Kanadě a v Brně proti Brazílii.

Uvažoval jste o ambicích na evropském šampionátu?

Hrajeme ve skupině v Karlových Varech a věřím v podporu domácího prostředí. Turnaj proběhne i v Praze a v Rakousku, takže to bude velká příležitost i pro české diváky, aby viděli špičkový volejbal. A naše umístění? Když skončíme do šestého místa, tak to budu považovat za úspěch.

Reklama