Hlavní obsah

Basketbalistky si mohou výhrou nad Tureckem zajistit čtvrtfinále ME

BYDHOŠŤ

Jediná výhra dělí české basketbalistky od toho, aby si zajistily účast ve čtvrtfinále mistrovství Evropy. Jistotu chtějí mít už po prvním duelu osmifinálové skupiny s Tureckem, aby se pak proti Rusku a Litvě mohly soustředit na vybojování co nejlepší pozice pro vyřazovací boje.

Foto: Jan Sokol, ČTK

České basketbalistky zatím na ME válí.

Článek

S Tureckem se český výběr utkal naposledy v přípravě na ME 2009. Nejprve soupeři podlehl 58:74, v odvetě zvítězil 103:81. Na evropském šampionátu se oba celky potkaly v roce 2007 v základní skupině, v níž Češky vyhrály 86:62. O dva roky dříve pak téměř stejným výsledkem vyřadily Turecko ve čtvrtfinále.

"Co si ale pamatuji, tak s Tureckem jsme se utkali skoro na každém mistrovství Evropy. Navíc jsme mívali i společnou přípravu a kontakty mezi týmy jsou velice úzké," uvedl trenér české reprezentace Lubor Blažek, který by byl rád, kdyby jeho svěřenkyně zopakovaly výkon z první čtvrtiny utkání proti Bělorusku. "V útoku i v obraně to byl dobrý výkon, ale hrát celý zápas s takovou úspěšnosti střelby a proti takovému soupeři se nestává," dodal.

Turkyně postoupily do osmifinále z třetího místa ve skupině A. V té těsně podlehly Litvě, následně porazily 76:60 Slovensko, ale pak poměrně přesvědčivě prohrály s Ruskem 65:80.

Hlavní oporou byla pivotmanka Nevriye Yilmazová z Fenerbahce, která zatím v průměru nastřílela 16,3 bodu a připsala si tři asistence. Výrazně jí na rozehrávce sekundovala i klubová spoluhráčka Birsel Vardarliová. "Ale řada tureckých hráček je schopná se prosazovat v Eurolize. Určitě to není lehký soupeř," míní Blažek.

Hlavní zbraní obrana a doskok

Hlavní zbraní jeho svěřenkyň v souboji s Tureckem by měla být obrana a také famózní doskok, v němž český výběr vládne celému turnaji. Naopak Turkyně zatím nasbíraly nejméně doskoků ze všech týmů a právě hra pod košem se pro ně stala osudnou v utkání s Ruskem.

Češky zatím neprohrály, což je podle Blažka o to cennější, že soupeři ve skupině nebyli tak lehcí, jak by se mohlo zdát. "Myslím si, že soupeři u nás ve skupině byli podceňovaní. Izrael a Velká Británie, to jsou kvalitní týmy, které jsou nedoceňované. A Bělorusko je velice silný tým. Co hráčka, to basketbalistka vysoké úrovně. Skupina nebyla vůbec jednoduchá. Postup se třemi respektive dvěma vítězstvími je pro nás povzbuzující," řekl Blažek.

Také v osmifinále prý není slabých soupeřů. "Turkyně mají velkou kvalitu. Litva je dlouhodobě světový tým, i když měla krátký výpadek. O Rusku snad nemusím ani hovořit. Pravidelný účastník závěrečných bojů. Mají obrovsky silný tým," uvedl k soupeřům.

I proto nepovažuje český tým za favorita osmifinálové skupiny. "Nepřemýšlím nad tím, jestli jsme favorité. Jediné, na co myslím, je další soupeř. Přemýšlím nad tím, co můžeme zlepšit a hrát proti tomu týmu. Role favorita odvádí od soustředění a pokory, kterou týmu vštěpuji. Každému tuto roli přeji, ale z výše jmenovaných důvodů ji nerad přijímám," dodal Blažek.

Úvodní osmifinálový zápas české reprezentace se odehraje v Bydhošti ve čtvrtek od 20:30. Přímý přenos vysílá ČT4.

Reklama

Související témata: