Hlavní obsah

Volejbalistky se přes Němky do boje o medaile nedostaly

BĚLEHRAD

O medaile hrát nebudou. České volejbalistky podlehly ve čtvrtfinále mistrovství Evropy v Bělehradě ve třech setech Německu a balí kufry, protože víkendové zápasy o cenné kovy se jich týkat nebudou. „Postup mezi nejlepších osm týmů je pro nás úspěch, dál už to bohužel nešlo,“ hodnotí trenér Jiří Šiller nejlepší umístění od evropského bronzu z roku 1997 v Brně.

Foto: Darko Vojinovič, ČTK/AP

Radost českých volejbalistek

Článek

Němky prošly přímo do čtvrtfinále díky prvenství ve skupině, kde za sebou nechaly i domácí Srbky a v turnaji dosud ztratily jediný set. České ženy se s nimi utkaly v poslední přípravě před odjezdem na ME, jenže oba duely na půdě soupeřek jasně prohrály a ve čtvrtek to v poloprázdné bělehradské hale Pionir dopadlo stejně. „Na Němky bohužel neumíme moc hrát. Nejde nám to s nimi, taky máme hodně špatnou bilanci vzájemných utkání. Chtěly jsme sice překvapit a za poslední roky jim to všechno spočítat, bohužel zůstalo jen u přání,“ litovala pro Radiožurnál Aneta Havlíčková.

Do české základní sestavy se místo Barborkové dostal osmnáctiletý talent z pražského Olympu Kossanyiová a v úvodu, kdy Němky dělaly hodně chyb, se zdálo, že by změna mohla zafungovat. Režii prvního setu však soupeřky převzaly šňůrou čtyř bodů, po níž vedly 14:12 a skvělé podání Brinkerové jim záhy přineslo až osmibodový náskok. „Němky hrají šampionát ve výborné formě. Předvádějí agresivní, atletický volejbal plný pohybu a měly skutečně vynikající servis, holky se pod jeho tíhou nedostaly k pořádné přihrávce,“ litoval trenér Jiří Šiller.

Němky využily hned první setbol

Při problémech s příjmem české hráčky skutečně nebyly schopné výrazněji stáhnout rozdíl ve skóre, jejich útok nebyl dostatečně razantní a klíčová hráčka Havlíčková dostávala málo míčů. Po 25 minutách využily soupeřky hned první setbol a také ve druhém dějství braly razantním útokem reprezentantkám elán.

Německé bloky zůstávaly neprostupné. Teprve když se dostala na podání Havelková, povedlo se smazat pětibodovou ztrátu a vyrovnat na 13:13. Na chvíli pomohlo i střídání na postu nahrávačky, Kubínová se snažila trpělivě rozdělovat míče, jenže koncovka zase patřila Němkám. Byly nejen jistější v obraně, ale předváděly i nápaditější akce.

Takovým stylem ovládly i poslední dějství. České hráčky trápila nízká úspěšnost útočného projevu. Libero Julie Jášová jako jediná z českého týmu hraje německou nejvyšší soutěž, ale se žádnou radou, jak na soupeřky, přijít nemohla. „V jejich týmu totiž není moc hráček z bundesligy a podobně, jako v berlínské generálce na šampionát, jsme recept nedokázaly najít,“ uvedla ve vysílání Českého rozhlasu

Čtvrtfinále ME volejbalistek v Srbsku
Česko–Německo 0:3 (-18, -20, -17).
Hráno 76 minut, sestava Česka: Havlíčková, Havelková, Plchotová, Mühlsteinová, Kossanyiová, Pastulová, libero Jášová – Melichárková, Svobodníková, Kubínová, Vanžurová, Barborková.
Srbsko - Polsko 3:0 (-14, -20, -24).
Semifinálový program (sobota 1. října):
17:00 Itálie - Německo, 20:00 Srbsko - Turecko.

Reklama

Související témata: