Hlavní obsah

Češi se dozvědí, jestli uspořádají basketbalovou kvalifikaci OH

MADRID

Česká republika se pustila do souboje s Tureckem a Argentinou o to, která z těchto zemí příští rok v červnu uspořádá olympijskou kvalifikaci basketbalistek. V neděli bude jasné, která z kandidatur uspěje. Rozhodne se na zasedání Mezinárodní basketbalové federace (FIBA) v Madridu, kde bude českou federaci zastupovat její místopředseda Jiří Zídek.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Češi možná budou hostit olympijskou kvalifikaci.

Článek

Kdyby česká strana uspěla, kvalifikační turnaj by se odehrál v karlovarské KV Areně, kde loni vyvrcholilo ženské MS. V zákulisí se hovoří o tom, že právě Česká republika a Turecko mají větší šance než Argentina. Češi sázejí na to, že představitele FIBA o schopnosti uspořádat velkou akci přesvědčili už loni, kdy se v Brně, Ostravě a Karlových Varech konal ženský světový šampionát, na němž domácí tým získal senzační stříbro.

"Bude to náš hlavní argument. Ukázali jsme, že dokážeme obstát, protože organizačně jsme během mistrovství všechno zvládli a nevyskytl se žádný velký problém, což už dříve to ocenila právě i FIBA. Věříme, že to zohlední i nyní, mluví za nás odvedená práce," řekl Zídek.

Turecku může pomoct lobby

Turecku by zase mohla pomoci silná ekonomická lobby, země loni hostila mužské mistrovství světa a teď má eminentní zájem, aby uspořádala i ženskou olympijskou kvalifikaci. Argentina prý je outsiderem, protože zástupci FIBA mají v živé paměti nepříliš atraktivní světový šampionát v roce 2006 pořádaný Brazílií, který trpěl nízkou diváckou návštěvností.

Kvalifikačního turnaje žen se zúčastní 12 týmů (Česko, Turecko, Francie, Chorvatsko, Argentina, Kanada, Kuba, Japonsko, Korea, Mali, Nový Zéland, Senegal), které budou rozděleny do čtyř tříčlenných skupin. První dva celky ze skupin postoupí do čtvrtfinále, jehož vítězové si zajistí účast v Londýně. Poražení čtvrtfinalisté se pak vyřazovacím způsobem utkají o poslední volné místo na olympiádě.

Z jednání v Madridu vzejde i dějiště kvalifikačního turnaje basketbalistů, o nějž stojí Angola, Makedonie, Litva a Venezuela.

I kdyby česká federace neuspěla ve snaze získat ženskou olympijskou kvalifikaci, její vyslanec Zídek má zástupcům FIBA potvrdit, že Češi mají zájem pořádat v roce 2013 mistrovství světa mužů nebo žen do 19 let. Pořadatelské země budou zvoleny na jaře příštího roku. "Ať dopadne výběr olympijské kvalifikace jakkoliv, chceme FIBA ukázat, že máme zájem o dlouhodobou spolupráci," uvedl Zídek.

Reklama