Hlavní obsah

Veselá se sama diví, že hvězdné hráčky Valencie na sebe nežárlí

PRAHA

Česká basketbalistka Jana Veselá už čtvrtým rokem působí ve Valencii, kde se v této sezoně sešla sestava plná největších světových hvězd. Přestože kolikrát musejí sedět na lavičce hráčky, které by jinde patřily k největším oporám, v týmu panuje velmi dobrá atmosféra. Až to prý i Veselou samu překvapilo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Basketbalistka Valencie Jana Veselá

Článek

Jména jako Sancho Lyttleová, Ann Wautersová, Lauren Jacksonová, Isabelle Yacoubouová, Laia Paulaová, Maya Mooreová či Eshaya Murphyová patří mezi nejslavnější v současném basketbalu, přesto dokážou spolupracovat jako jeden tým a přijmout jakoukoli roli v týmu.

"Máme super družstvo nejen na hřišti, ale i mimo palubovku. I když máme v týmu plno hvězd, tak to funguje. Popravdě se tomu sama divím. Hráčky asi pochopily, že jsme hodně silný tým, kde i hvězda může sedět. Že to není o jménech, ale o týmu, který má společně ty nejvyšší ambice," uvedla v rozhovoru s novináři Veselá, po středeční výhře Valencie 81:70 na palubovce USK Praha.

Na vítězství se však Valencie hodně nadřela. "Nebyl to jednoduchý zápas. USK nás vždy hodně potrápí. Za výhru jsme rády. První půli jsme nehrály dobře v obraně. Najížděly nám tam a dávaly jednoduché koše. Pak jsme se snažily bránit více jako tým a ta obrana rozhodla," zhodnotila zápas Veselá.

Není snadné zapomenout, že hraju proti kámškám

Duel s USK byl pro ni samotnou také hodně náročný na psychiku, jelikož nastoupila proti kamarádkám z české reprezentace. "Pro mě to proti USK není úplně normální zápas a rozhodně to pro mě není jednoduché. Snažím se zapomenout, že jsou to moje kámošky, a snažím se hrát jako proti každému jinému soupeři, ale není to snadné," přiznala Veselá.

K výhře přispěla pěti body, dvěma doskoky a třemi asistencemi. Především však výbornou obranou proti střelkyni USK Evě Vítečkové. Sklidila za to pochvalu i od trenéra USK Lubora Blažka, který zároveň vede Veselou v reprezentaci.

"Jana je jako obranář na hráče typu Evži (Vítečkové) hodně platná. Navíc Evžu zná a ví, jak reaguje. Pokryla ji dobře. Ale celkově se mi výkon Jany líbil. Jsem hlavně rád, že šla i do střeleckých pokusů, protože to po ní v reprezentaci chceme. Líbí se mi, že nekazí a podřídí svou hru absolutně týmu. Dá se dokonce říci, že o ní na hřišti ani nevíte, a v tom je její umění, být platný a takhle nenápadný," řekl Blažek.

Snad bude pravidelně hrát, doufá Blažek

Jako reprezentační kouč má však trochu obavy o to, aby Veselá dostala ve Valencii dostatečný počet minut a byla připravena na červnovou kvalifikaci o olympijské hry. "Teď může mít trochu problém s tím dostat se na hřiště, protože Valencie získala Mayu Mooreovou a v tu chvíli bude mít Jana těžší pozici. Může se stát, že tolik minut mít nebude, což by mě mrzelo. Je třeba, aby hráč pro reprezentaci pravidelně hrál," dodal Blažek.

Veselá je však ve Valencii po všech stránkách spokojená. "Jsem tam čtyři roky. Valencie je už můj druhý domov. Cítím se tam skvěle, kolem mě jsou úžasní lidi a bydlení je také skvělé, takže pohodový život. Nemám si tam na co stěžovat," uvedla.

To bude jistě hrát roli, až se bude v létě rozhodovat o své budoucnosti. "Smlouvu mám do konce května, pak se uvidí, co dál. Bude záležet na nabídkách, ale říkám si, proč to měnit, když jsem tam spokojená," dodala Veselá.

Reklama

Související témata: