Hlavní obsah

Šujanovou těší, že si výkonem proti USK řekla o reprezentaci

PRAHA

Basketbalistka Edita Šujanová věří, že si středečním výkonem v Evropské lize proti USK Praha, který vede reprezentační kouč Lubor Blažek, řekla o návrat do národního týmu. Cítí, že po smolném úvodu v Györu začíná dostávat více prostoru na hřišti a že získá potřebnou formu na kvalifikaci o olympijské hry.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Česká basketbalistka Edita Šujanová (vlevo)

Článek

Györ sice prohrál na hřišti USK 63:74, ale osmadvacetiletá Šujanová patřila k nejlepším hráčkám poražených. Nastřílela 10 bodů a doskočila pět míčů. "Měla jsem zvýšenou motivaci, protože jsem nastoupila proti svému bývalému klubu, kamarádkám a také trenéru Blažkovi. Před utkáním jsem na to hodně myslela, ale při hře už to tolik nevnímám," uvedla v rozhovoru pro ČTK a Český rozhlas Šujanová.

S trenérem Blažkem se už při prvním vzájemném utkání Györu s USK domluvili na tom, že má zájem o návrat do reprezentace. "Dohodli jsme se, že mě pozve do širšího výběru a pak se uvidí. O to více jsem se teď proti USK snažila ukázat, co ve mně je," přiznala.

Svým výkonem se ale neukázala jen před trenérem Blažkem, ale také před koučem Györu, od kterého nedostává tolik minut na hřišti, jak v létě při přestupu z USK doufala. "Čekala jsem něco trochu jiného, hlavně co se týká minutáže. Hned první měsíc po přípravě jsem ale měla problémy s kolenem a to mě zastavilo. Veškerá práce byla ztracená a já musela začít znovu. O to bylo těžší získat pozici zpět. Teď už se to ale zlepšuje. Třeba teď proti USK jsem dostala více minut a snad to bude pokračovat," řekla pivotka.

Blažkovi se výkon Šujanové líbil

V to věří i trenér Blažek, který by potřeboval mít reprezentantky v nejlepší formě. "Minuty se v týmech nerozdávají, ani já je nerozdávám, každý si o to musí zabojovat. A já jsem rád, že Edita bojuje a že se stále více prosazuje. Minuty dostává v důležitých fázích zápasů a její výkon proti nám se mi líbil," řekl Blažek.

Györ je ve skupině A na sedmém místě se třemi výhrami, ale vedení maďarského celku si z toho, že se nepodařilo postoupit, těžkou hlavu nedělá. "Cíle tady nebyly nijak vysoké, protože jsme mladý tým a v Eurolize začínáme. Chtěli jsme porazit Kaunas a Gdyni, což se povedlo, takže s výsledky panuje spíše spokojenost. Poslední zápas s Jekatěrinburgem si už chceme hlavně užít," uvedla Šujanová.

V Györu je na svém druhém zahraničním angažmá po tříletém působení na Slovensku v Nitře. "V Maďarsku se žije stejně, jako kdekoli jinde. Nejsem nijak náročný člověk a zvyknu si všude. Jen ta řeč je hodně těžká. Měla jsem v úmyslu se maďarsky naučit, ale už jsem to vzdala. Nejsem zrovna jazykový typ a potřebuju spíše pilovat angličtinu než maďarštinu," řekla.

V Györu působí také český fotbalista Marek Střeštík, ale dosud neměli možnost se potkat. "Osobně se nijak neznáme, navíc oba naše kluby mají jiné programy a ten náš je s Euroligou hodně náročný. Takže jsme se ještě nepotkali. Ale třeba to ještě přijde," dodala Šujanová.

Reklama