Hlavní obsah

Házenkářky na postup neměly

PRAHA

Světový šampionát házenkářek v Chorvatsku pokračuje už bez české reprezentace, jejíž trenér Lubomír Krejčíř uznává, že postup ze skupiny byl nad síly družstva. Za úspěch považuje už samotnou účast na MS i tam perně vybojovaný skalp afrických šampiónek z Angoly, přičemž výhru nad učednicemi z Uruguaye bere za povinnou.

Foto: SalfordHandball.org.uk

Ilustrační foto

Článek

"Postupující Rusko, Korea i Rakousko nás však předčily rychlostí a udělily lekci z pohyblivosti i herní šikovnosti," připouští Krejčíř s tím, že přemožitelky jsou jinde než naše ženská házená, kde i ty nejlepší působí na poloprofesionální bázi.

Výkony pod hranicí možností

Osmé místo na loňském ME se zdá být maximem současné reprezentace, která ve světové konkurenci skončila patnáctá, nejhorší z evropských zemí a je slabou útěchou, že kufry předčasně balily i šampiónky kontinentu Dánky či domácí Chorvatky.

"Oproti Evropě citelně chyběla nebojácná Romanová, která je na mateřské dovolené a ztrátou bylo i zranění Poláškové v úvodním zápase. Ustrašenou hrou mě zarmoutily spojky Vašková a Zámorská, odvaha chyběla i řadě dalších, množství chyb bylo až skličující. Některé reprezentantky bohužel předvedly výkon pod hranici možností, ale obávám se, že ani v ideální formě by na postup neměly," uvažuje Krejčíř.

Herní výpadky a malá koncentrace

Letitá opora Čumplová se věnuje advokátní praxi a logicky nedává házené tolik jako v minulosti, i když nakonec se rozehrála k solidním výkonům. Přísnější měřítko snesou snad jen Simerská na pivotu a brankářka Černá, jež tradičně odvedla vysoký standard a bez ní by děvčata neporazila ani Angolu. "Hráčky potřebují co nejvíc zápasů s maximální koncentraci po celých šedesát minut, což jim právě na MS scházelo," říká Krejčíř.

Národní tým zaostal i v silové připravenosti. "Fyzická odolnost soupeřek byla daleko větší, navíc je nepostihovaly takové herní výpadky jako nás a daleko lépe umějí přejít jedna na jednu, což je moderní trend," tvrdí Krejčíř, podle nějž většina reprezentantek v klubech absolvuje malý objem přípravy a schází jim mezinárodní konfrontace.

Chybí zkušenosti

"Za posledních pět let se jen výjimečně někdo objeví v evropských pohárech," vysvětluje Krejčíř, jenž chápe citlivý finanční problém: "Většinu klubů trápí obtíže s běžným chodem, natož aby měly prostředky na pohárové účinkování."

Česku nezbývá než přihlížet, jak 12 nejlepších bude od úterního večera ve dvou skupinách bojovat o pět olympijských místenek i postup do semifinále. V neděli poznáme nové šampiónky planety i rozlosování kvalifikace ME 2004.

S kým v evropské kvalifikaci?

Jistou účast tam mají vedle pořádajících Maďarek pouze čtyři nejlepší z minulého šampionátu Dánky, Norky, Francouzky a Rusky. Ostatní čeká kvalifikace, v níž jsou potencionálními soupeři českých žen Nizozemsko, Švédsko, Bělorusko, Litva, Polsko, Slovensko, Ázérbajdžán, Bulharsko, Island, Makedonie, Turecko, Portugalsko a Švýcarsko.

Reklama

Související témata: