Hlavní obsah

Házenkáři začnou s Maďarskem

PRAHA

Velmi silní Maďaři, pátí z loňského MS, jsou premiérovým soupeřem házenkářů na ME, které začíná ve slovinském Celje. Utkání začne v 18 hodin. "Ve vyrovnané skupině, kde nás ještě čekají domácí Slovinsko a Island, může rozhodovat i skóre, jde tedy nejen o body, ale doslova o každý gól," tvrdí trenér národního týmu Rastislav Trtík.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Čeští házenkáři vstupují do mistrovství Evropy

Článek

"Berou nás tu za outsidera, jenže tu roli my rádi přenecháme jiným," dodává Trtík a věří, že po vydařené přípravě, v níž tým obstál i proti zemím absolutní špičky, je postup v silách jeho svěřenců.

"První zápas je moc důležitý pro udržení sebevědomí i psychickou pohodu. Šampionát se musí dobře nastartovat. Kluci jsou nažhaveni, mají na soupeře chuť, cítím z nich ten správný týmový duch, snad je atmosféra turnaje nepohltí až příliš," říká Trtík, jenž burcuje k agresivní hře: "Jen, aby nám ji sudí dovolili, při úzkostlivém posuzování tvrdosti můžeme mít potíže."

Maďarům vypadl na poslední chvíli ze sestavy zraněný španělský legionář Lendvay, přesto jejich největší síla zůstává na spojkách. "Systém hry máme založený na pozorné, hodně vysunuté obraně a chci po klucích, aby šli nekompromisně za každým balónem. Bude také důležité, jak souboj zvládnou gólmani," uvažuje Trtík.

Český trenér už v dějišti šampionátu vedl tři tréninky: "Kluci si zvykali na halu, kde se už ve čtvrtek očekává hodně bouřlivé prostředí, na zápas s domácími je hlediště pro pět tisíc diváků dokonce vyprodané." Fit by měl být Heinz, jehož třísla už nezlobí a snad i Radčenko, kterého včera pobolíval prst na levé ruce.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.