Hlavní obsah

Házenkáři nestačili v úvodu ME na Maďary

CELJE

Čeští házenkáři podlehli ve svém prvním vystoupení na mistrovství Evropy ve Slovinsku maďarským reprezentantům 25:30. Favorizovaný soupeř svěřenců trenéra Trtíka měl osud utkání pevně v rukou, o výsledku rozhodl už v prvním poločase, který vyhrál 17:10.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Čeští házenkáři prohráli v prvním duelu na ME s Maďarskem. (ilustrační foto)

Článek

"Neměli jsme tolik útočné odvahy jako protivník, na hráčích byla příliš patrná nervozita. Ke své hře jsme se dostali až v závěru, kdy už náskok Maďarů byl prakticky nedostižný," tvrdil trenér Rastislav Trtík. Nečekaně prořídlé hlediště vidělo v úvodu řadu nepřesností, národnímu týmu se zpočátku dařilo vysunutou obranou eliminovat nebezpečné spojky soupeře a ve 12. minutě držel nerozhodné skóre 6:6.

Aktivnější Maďaři ale dokázali rychle odskočit na rozdíl tří branek a české mužstvo ztratilo útočnou jistotu. Prakticky se nedostávalo k rychlému protiútoku, dělalo ve hře mnoho chyb a vůbec se nepovedla poslední desetiminutovka první části.

Od stavu 9:11 jsme dali jediný gól, a to ještě ze sedmičky, zatímco Maďaři jich nasázeli do české sítě hned šest. Soupeř tak už do přestávky stihl získat uklidňující náskok, který zásluhou střelce Pásztora a výborně chytajícího Száthmariho udržoval i ve druhém poločase.

Na zvrat nebyly síly ani čas

Na české straně se z pivotu několikrát prosadil Juříček, ale při absenci brejků a neroztažení hry do křídel se nekonalo střelecké představení Filipa a úplně mimo zůstávaly spojky.

V lepším světle se čeští házenkáři ukázali až v poslední čtvrthodině. Vložili do zápasu poslední zbytky sil, zrychlili přihrávky a konečně dokázali přesněji střílet, takže devítigólové manko (18:27) se začalo tenčit. Navíc se několika skvělými zákroky se blýskl Galia a čtyři minuty před koncem to bylo rázem 25:28. Jenže vytáhl se i Száthmari a koncovku duelu zahráli zkušení Maďaři s přehledem.

ME v házené mužů - skupina C:
Česko - Maďarsko 25:30 (10:17)
Sestava a branky ČR: Galia - Brůna 1, Hrubý 2/1, Zemánek 1, Kraus, Kubeš 4, Jícha 3, Juříček 7/2, T. Heinz, Farář, Radčenko 4, Filip 3. Nejvíce branek Maďarska: Pásztor 8, Buday 6/3, Mocsai 3/1, Nagy a Díaz po 3. Rozhodčí: Hansson, Olsson (oba Švéd.). Vyloučení: 6:5. Sedmimetrové hody: 4/3 - 6/4.
Ostatní výsledky
skupina A:
Rusko - Švýcarsko 28:20 (17:10)
skupina B:
Chorvatsko - Španělsko 30:29 (14:17)
skupina D:
Francie - Polsko 29:25 (14:16)

Reklama

Související témata: