Hlavní obsah

Dopující basketbalista Kočvara si dva roky nezahraje

PRAHA

Basketbalista prvoligové Trigy Brno Aleš Kočvara dostal od domácí federace dvouletý trest za doping. Nepodmíněný distanc začal pro sedmatřicetiletého Kočvaru platit už 26. února, kdy mu byla dočasně zastavena činnost, a vyprší 25. února roku 2006. Hrací komise Asociace ligových klubů, která případ projednávala, prý měla o podobě trestu brzy jasno.

Článek

"Jiný trest ani nepřicházel v úvahu. Mezinárodní basketbalová federace a světový antidopingový kodex ukládají v těchto případech minimální sazbu dva roky nepodmíněně, takže jsme v podstatě neměli co řešit," řekl předseda hrací komise Asociace ligových klubů Zdeněk Ringsmuth. Dodal, že Kočvara může po roce požádat o prominutí zbytku trestu.

Nedovolená anabolická látka norandrosteron, derivát zakázaného anabolického steroidu nandrolonu, byl v Kočvarově vzorku moči zjištěn po ligovém zápasu v Ústí nad Labem, který se hrál loni 25. října. Povolená hodnota je dva nanogramy na mililitr moči, u Kočvary však kontrola zjistila podle Ringsmutha přes sedm nanogramů.

Basketbalista má možnost se proti rozhodnutí odvolat k představenstvu ALK, může použít mimořádný opravný prostředek výboru České basketbalové federace. Hájit se může také u Mezinárodního sportovního tribunálu v Lausanne.

"Zatím nevím, jestli se odvolám," hlesl po verdiktu Kočvara. Ve strahovském sídle vedení českého basketbalu se svůj definitivní ortel dozvěděl dopoledne před půl desátou. A dál komentovat jej už ani nechtěl. "Bylo by to jen mlácení prázdné slámy. Už jsem stejně řekl všechno, co jsem říct chtěl," mávl rukou.

Bylo to v potravinových doplňcích, hájil se

Kočvara se vytrvale hájil tím, že se zakázaná látka do jeho těla dostala bez jeho vědomí při užívání doplňkových potravinových preparátů. V rámci regenerace a rychlého vývoje svalové hmoty prý užíval komplex běžných vitaminových a minerálních prostředků. Zároveň nevyloučil ani možnost fyziologického zvýšení hladiny zakázané látky v těle.

"Situaci jsem si už po obdržení zprávy o výsledcích vzorku A nedokázal vysvětlit. Zřejmě byl kontaminovaný některý potravinový doplněk, který jsem užíval," uvedl Kočvara minulý týden. V tu chvíli zároveň připustil, že pokud dostane dvouletý trest, s kariérou zřejmě skončí.

Basketbalový klub z Ústí nad Labem sice požadoval u hrací komise kontumaci výsledku zmíněného utkání ve svůj prospěch, ale ta ponechala výhru Trigy Brno v platnosti. "Řády FIBA a světový antidopingový kodex říkají, že družstvu mohou být anulovány výsledky jen v případě, že se proviní víc než jeden hráč," vysvětlil Ringsmuth.

Kočvarův dopingový prohřešek je druhým v historii českého basketbalu. V roce 1996 byl přistižen hráč Vyšehradu Jiří Misera, který před dopingovou kontrolou přiznal užití coldrexu, jenž obsahuje efedrin. Misera měl tehdy zastavenou činnost na tři měsíce.

Reklama