Hlavní obsah

Welsch: V Bostonu mi naznačili, že bych reprezentovat neměl

PRAHA

Jediný český basketbalista v zámořské NBA Jiří Welsch prožil povedenou sezónu. Po příchodu do Bostonu se prosadil do základní pětky a s týmem se probojoval jako první Čech do play-off. "O něčem podobném se mi před sezónou ani nesnilo. Snad jsem si už vybudoval v Celtics nějakou pozici a vydržím tam," řekl Welsch po návratu do republiky.

Článek

Loni v srpnu jste se poroučel z Golden State do Dallasu, který vás záhy vyměnil do Bostonu. Neznal jste hráče, trenéry, prostředí. Čekal jste vůbec po těchto eskapádách, že se vám sezóna tak povede?

Po příchodu do týmu Celtics se všechno velice rychle obrátilo. Hrál jsem prakticky všechna utkání a mnohem víc minut než jako nováček. Během patnácti zápasů jsem se také dostal do základní pětky. Před sezónou se mi ale o takovém vzestupu nesnilo.

V prvním kole play-off jste vypadli s Indianou, jak vůbec proběhlo v klubu hodnocení sezóny?

Majitelé se shodli, že tým odehrál strop svých možností. Mezi hráči jsme už nic neřešili. V mužstvu proběhla spousta změn, samotná účast v play-off byla úspěchem. Hodně nepříjemné bylo ale odstoupení trenéra O"Briena, to byl velký zásah do týmu. Na hřišti ta zátěž z člověka spadne, ale dění okolo působilo psychicky dost náročně.

Už jste si stačil pořádně promluvit s novým koučem Riversem?

Zatím přijel do Bostonu jen na tiskovku, mluvili jsme spolu tak pět minut. Padaly spíš zdvořilostní fráze. Tvrdil, že se mnou počítá, ale to se ještě uvidí.

Cítíte tedy v Bostonu perspektivu?

Doufám, že tam vydržím. Snad jsem si v Celtics nějakou pozici vybudoval.

Po skončení sezóny jste se ve Spojených státech ještě zdržel. Proč?

Čtrnáct dnů jsem odpočíval, zašel jsem se podívat na Harvardskou univerzitu, ale byl jsem i několikrát trénovat. Nejde jen tak ze dne na den přestat makat. Pak jsem se rozhodl ještě na tři dny zajet za svým agentem do Texasu, protože přes rok jsme neměli moc času si promluvit. Viděl pokrok, jaký jsem v lize udělal, ale nějakými superlativy mě nezahrnul.

Existuje možnost, že byste nastoupil za český tým v zářijové kvalifikaci na mistrovství Evropy?

V posledních měsících jsem o tom několikrát mluvil s trenérem Michalem Ježdíkem. Měli bychom udělat nějaké definitivní rozhodnutí. V Bostonu mi manažer naznačil, že bych za reprezentaci hrát neměl, protože přijdou noví trenéři, a měl bych s dostatečným předstihem přijet do Bostonu, abych se připravil na kemp. Konečné rozhodnutí nezáleží jen na mně.

Může vám způsobit problémy třeba i pojištění?

To je jedna z podmínek, ale jak jsem nabyl dojmu, tak Česká basketbalová federace je ochotna pojistku zaplatit.

Hrozí, že situace přejde do sporu mezi vámi a klubem?

To bych nechtěl, ještě je dost času tu záležitost vyřešit.

V létě se zúčastníte přípravného kempu v Itálii, je nějaká perspektiva, že by taková akce v dohledné době mohla proběhnout i v Česku?

To je iniciativa vedení NBA a záleží na něm, kam kemp umístí. Letos prostě bude v Trevisu. Pro děti ale plánuju vlastní kemp na začátek července do Nymburku. Jinak žádný letní program nemám. Bezprostředně se nejvíc těším na rodinu a kamarády.

Chystáte se podívat třeba i na finále české ligy?

Určitě mě moc zajímá, sledoval jsem ho i v Americe po internetu. V neděli do nymburské haly určitě zajedu.

Reklama

Související témata: